Faydası saymakla bitmeyen adaçayının Latince ismi 'Salvia Officinalis’dir.Adaçayı bitkisinin yaprakları kurutularak çay elde edilir.Çeşitli sağlık sorunlarının geleneksel çözümünde kullanılan adaçayı A,K,ve C vitaminleri açısından zengindir.Bir fincan demleme şekersiz adaçayı 0 kaloridir.
Küçük çocukların,hamilelerin,emziren kadınların ve tansiyon hastalarının adaçayı tüketmesi önerilmemektedir.Herhangi bir hastalık durumunda doktorunuza danışmadan bitkisel çayları kullanmayınız.
Adaçayının sağlık açısından birçok faydası vardır;
- Adaçayı içerisinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Adaçayındaki betakaroten içeriğiyle vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasına katkı sağlar.
- Vücuttaki ödem ve toksinlerin atılmasında etkilidir.
- Sinir sisteminin yatışmasına katkıda bulunur.
- Adaçayının clineol içermesinden dolayı öksürük önleyici özelliği vardır.
- Antibakteriyel ve antiseptik özelliktedir.
Adaçayının Hazırlanışı;
- Adaçayı kaynatılmamalıdır ve demleme usulü hazırlanmalıdır.
- Adaçayının uzun süre kaynatılması toksik etki gösterebilir.
- Bir fincana poşet adaçayı veya taze adaçayını alınız.
- Üzerine sıcak suyu ekleyip 5dk demlenmesini bekleyiniz.
- Günlük 2-3 fincandan fazla adaçayı tüketmeyiniz.