Çölyak
hastalığının diğer adı gluten enteropatisidir.Hastalar gluten içeren besinler
yediklerinde ince bağırsaklarındaki villuslar zarar görebilir.Villusların
görevi emilimi sağlamaktır ve zarar gördüklerinde besinler yeterince
emilmeyebilir.Bunun sonucunda çeşitli vitamin-mineral eksiklikleri,hastaliklar
oluşabilir. Gluten birçok besinin içeriğinde gıdaların raf ömrünü
uzattığından,besinlere tat verdiğinden dolayı kullanılmaktadır.
Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır;
Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır;
- yaşa göre kilo azlığı
- kansızlık
- karın bölgesinde şişlik
- iştahsızlık
- büyüme-gelişme geriliği
- anemi
- osteoporoz
- laktoz intoleransı
- kusma vb.
Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi GLUTENSİZ DİYETTİR. Glutensiz diyet takip
edildiğinde ince bağırsak yüzeyi düzelebilir.İnce bağırsağın düzelme süreci
hastanın yaşı,villusların tahribat miktarina bağlı olarak değişebilir.Gluten içeren
gıdalar yenildiğinde tekrar tahribat oluşmaktadır.Çölyak tedavisi yani
glutensiz diyet yaşam boyu devam etmelidir.Tabloda kesinlikle glutensiz,riskli,gluten içeren besinlerin bazısı listelenmiştir.
Glutensiz un,glutensiz çikolata gibi besinler çölyak hastalığında tüketilebilen özel ürünlerdir.Glutensiz unla yapılan birçok tarif mevcuttur,deneyebilirsiniz
ÖNERİLER;
☆Gluten içeren gıdaları hazırlarken kullandığımız ekipmanları güvenilir gıdalar için kullanmamalıyız.
☆Doğal olmayan ürünlerin içeriklerine dikkat ederek tüketmeliyiz
☆Gıdaların içeriğine dikkat edilmeden tüketilmemelidir.
KESİNLİKLE
GLUTENSİZ
|
RİSKLİ(İÇİNDEKİLER
LİSTESİ KONTROL EDİLMELİ)
|
YASAK
GLUTEN
İÇEREN BESİNLER
|
|
MEYVELER
|
ü Tüm
meyveler
|
-Kuruyemişler
|
|
SEBZELER
|
ü Tüm
sebze çeşitleri
ü Baklagiller
|
-Sebzeli Hazır yemekler
|
×Unla hazırlanmış yemekler
|
SÜT
VE SÜT ÜRÜNLERİ
|
ü Süt
ü Doğal
yoğurt
|
-Kremalar
-Pudingler
-Peynirli Mamuller
-Rokfor
|
×Mısır Gevrekli Süt Ürünleri
|
ET,BALIK,YUMURTA
|
ü Tüm
et,balık çeşitleri
ü Yumurta
|
-Etli,balıklı hazır yiyecekler
-Salam ürünleri
|
×Unla hazırlanmış veya glüten içerikli soslu et,tavuk,balık
|
TATLILAR-TATLANDIRICILAR
|
ü Bal
ü Reçel
ü Tüm
şeker çeşitleri
|
-Çikolata
-Kakao
-Sakız
-Dondurma
|
×Mısır Gevrekli çikolata
|
YAĞLAR-BAHARATLAR-SOSLAR
|
ü Tüm
sıvı yağlar
ü Katı
yağlar
ü Margarin
ü Tuz
ü Karabiber
ü Saf
baharatlar
|
-Hazır soslar
-Soya sosları
-Kabartmatozu
|
×Gluten içerikli soslar
|
İÇECEKLER
|
ü Kahve
ü Çay
ü Meyve
suyu
|
-Kakao içeren karışımlar
|
×Bira
×Arpa
×Yulaf içerikli içecekler
|
TAHIL
|
ü Patates
ü Pirinç
|
-Patates cipsi gibi hazır ürünler
|
×Buğday
×Yulaf
×Arpa
×Çavdar
×Bulgur
×Bu tahıllardan yapılan pastalar,hamurişleri,yulaf ezmesi vb.
|
Dr.Schar GmbH,Winkelau 9,I-39014 Postal BZ www.schaer.com
Glutensiz un,glutensiz çikolata gibi besinler çölyak hastalığında tüketilebilen özel ürünlerdir.Glutensiz unla yapılan birçok tarif mevcuttur,deneyebilirsiniz
ÖNERİLER;
☆Gluten içeren gıdaları hazırlarken kullandığımız ekipmanları güvenilir gıdalar için kullanmamalıyız.
☆Doğal olmayan ürünlerin içeriklerine dikkat ederek tüketmeliyiz
☆Gıdaların içeriğine dikkat edilmeden tüketilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder