Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Çölyak Hastalığında Beslenme

Çölyak hastalığının diğer adı gluten enteropatisidir.Hastalar gluten içeren besinler yediklerinde ince bağırsaklarındaki villuslar zarar görebilir.Villusların görevi emilimi sağlamaktır ve zarar gördüklerinde besinler yeterince emilmeyebilir.Bunun sonucunda çeşitli vitamin-mineral eksiklikleri,hastaliklar oluşabilir. Gluten birçok besinin içeriğinde gıdaların raf ömrünü uzattığından,besinlere tat verdiğinden dolayı kullanılmaktadır.

Çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır;
  • yaşa göre kilo azlığı
  • kansızlık
  • karın bölgesinde şişlik
  • iştahsızlık
  • büyüme-gelişme geriliği
  • anemi
  • osteoporoz
  • laktoz intoleransı
  • kusma vb.

Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi GLUTENSİZ DİYETTİR. Glutensiz diyet takip edildiğinde ince bağırsak yüzeyi düzelebilir.İnce bağırsağın düzelme süreci hastanın yaşı,villusların tahribat miktarina bağlı olarak değişebilir.Gluten içeren gıdalar yenildiğinde tekrar tahribat oluşmaktadır.Çölyak tedavisi yani glutensiz diyet yaşam boyu devam etmelidir.Tabloda kesinlikle glutensiz,riskli,gluten içeren besinlerin bazısı listelenmiştir.

KESİNLİKLE GLUTENSİZ
RİSKLİ(İÇİNDEKİLER LİSTESİ KONTROL EDİLMELİ)
YASAK
GLUTEN İÇEREN BESİNLER
MEYVELER
ü  Tüm meyveler
-Kuruyemişler

SEBZELER
ü  Tüm sebze çeşitleri
ü  Baklagiller

-Sebzeli Hazır yemekler
×Unla hazırlanmış yemekler
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
ü  Süt
ü  Doğal yoğurt
-Kremalar
-Pudingler
-Peynirli Mamuller
-Rokfor
×Mısır Gevrekli Süt Ürünleri
ET,BALIK,YUMURTA
ü  Tüm et,balık çeşitleri
ü  Yumurta
-Etli,balıklı hazır yiyecekler
-Salam ürünleri
×Unla hazırlanmış veya glüten içerikli soslu et,tavuk,balık
TATLILAR-TATLANDIRICILAR
ü  Bal
ü  Reçel
ü  Tüm şeker çeşitleri
-Çikolata
-Kakao
-Sakız
-Dondurma
×Mısır Gevrekli çikolata
YAĞLAR-BAHARATLAR-SOSLAR
ü  Tüm sıvı yağlar
ü  Katı yağlar
ü  Margarin
ü  Tuz
ü  Karabiber
ü  Saf baharatlar
-Hazır soslar
-Soya sosları
-Kabartmatozu
×Gluten içerikli soslar
İÇECEKLER
ü  Kahve
ü  Çay
ü  Meyve suyu
-Kakao içeren karışımlar
×Bira
×Arpa
×Yulaf içerikli içecekler
TAHIL
ü  Patates
ü  Pirinç
-Patates cipsi gibi hazır ürünler
×Buğday
×Yulaf
×Arpa
×Çavdar
×Bulgur
×Bu tahıllardan yapılan pastalar,hamurişleri,yulaf ezmesi vb.
Dr.Schar GmbH,Winkelau 9,I-39014 Postal BZ  www.schaer.com

Glutensiz un,glutensiz çikolata gibi besinler çölyak hastalığında tüketilebilen özel ürünlerdir.Glutensiz unla yapılan birçok tarif mevcuttur,deneyebilirsiniz

ÖNERİLER;
Gluten içeren gıdaları hazırlarken kullandığımız ekipmanları güvenilir gıdalar için kullanmamalıyız.
Doğal olmayan ürünlerin içeriklerine dikkat ederek tüketmeliyiz
Gıdaların içeriğine dikkat edilmeden tüketilmemelidir.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder