Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Diyabet Nedir?


 İnsulin salınımı,insulin etkisi veya bu faktörlerin her ikisinde de bozukluk olması sonucu ortaya çıkan hiperglisemiyle karakterize edilen kronik metabolik bir hastalıktır.(1)

·        Kilo kaybı,polyüri,bulanık görme,yorgunluk,polydipsi,ayaklarda uyuşma gibi çeşitli klinik bulguları mevcuttur. Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır.Beslenme durumu,fiziksel aktivite,ilaçların düzenli takibi ile diyabetin komplikasyonları önlenebilir-geciktirilebilir ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilir.

·        Diyabetin tanısında açlık plazma glukozu (APG),rastlantısal plazma glukozu,oral glukoz tolerans testi,HBA1C testi kullanılabilir.


Diyabet riskini arttıran faktörler 

    1. Beden kitle indeksinin(BKİ) 25kg/m2 veya üzeri olması,

2. Fiziksel inaktivite

3.  Birinci dereceden akrabaların diyabetli olması

4.  Yüksek riskli ırklar(Afrikan-Amerikan)

5. Daha önce gestasyonel diyabet tanısı alıp 4kg ve üzeri doğum yapanlarHDL kolesterolün 25mm/Hg den küçük olmasıdır.


·        Diyabet hastalığı Tip1 D.,Tip 2 D.,Gestasyonel D.,Diğer spesifik tipler olmak üzere 4 grupta sınıflandırılabilir.Diyabet çeşitlerine göre yaşam şekli değişikliği,ilaç tedavisi,fiziksel aktivite önerisi ve insülin tedavisi uygulanılabilir.




Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.