- 1-5 yaş arasındaki döneme okul öncesi dönem denir.
- Çocuklar için bu dönem çok önemlidir çünkü bu yaşlarda beslenme alışkanlığı kazanılır.
- Çocuğun beslenme alışkanlıkları anne-babanın alışkanlıklarından etkilenir.
- Çocukların yemek yemesi için ödüllendirme ve cezalandırma yöntemleri kullanılmamalıdır.
- Bu yaşlarda yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda; Çocukların fiziksel gelişimi,zihinsel gelişimi ve öğrenme yetenekleri olumsuz etkilenmektedir.Yeterli beslenilmediğinde çocukların kemik gelişimi olumsuz etkilenebilir,boyları yeterince uzamaz ve çabuk hasta olabilirler.
Okul öncesinde tüketilmesi gereken besinler ve öğün miktarları
- Öğün saatleri düzenli olmalıdır ve öğün atlaması yapılmamalıdır.
- Kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Çocuklar 3 ana ve 2-3 ara öğünle beslenmelidir.
- Ara öğünlerde; meyve,süt,ayran,sandviç,tost gibi besinler tüketilebilir.
- Okul öncesi dönem çocuklar yetişkin porsiyonunun 1/3 ü ile 1/4 ünü tüketebilirler.
- Besinler besleyicilik bakımından 4 grupta incelenir; süt ve süt ürünleri,et-yumurta-kurubaklagiller,tahıllar,sebze ve meyveler.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU:
- Süt,yoğurt,peynir gibi besinler bu gurupta incelenir.
- Bu grup kalsiyum,bazı b gurubu vitaminleri ve protein içermektedir.
- Bu yiyeceklerden günde 1-3yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon,4-6 yaş grubu çocuklarda 3-4 porsiyon,7-9 yaş grubu çocuklarda ise 3 porsiyon tüketilebilir.
- Bir su bardağı süt veya yoğurt 1 porsiyondur.
- Süt ürünleri tüketimi çocuklarda kemik gelişimini ve büyüme-gelişmeyi destekler
ET-YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLER
EKMEK VE TAHIL ÜRÜNLERİ GRUBU
- Ekmek,makarna,pirinç bu gurupta yer almaktadır.
- Karbonhidratlar bazı B gurubu vitaminleri,mineral,protein ve lif içermektedir.
- 1-3 yaş arası çocuklarda 2 porsiyon,4-6 yaş arasında 3 porsiyon,7-9 yaş arasında 5 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.
- 1 orta dilim ekmeğin 1 porsiyon olduğu unutulmamalıdır.
TAZE SEBZE VE MEYVELER
- Her çeşit sebze ve meyveler bu gruptadır.
- Bu gruptaki besinler A vitamini,C vitamini,bazı mineraller ve lif bakımından zengindir.
- Bu guruptan günde 3-4 porsiyon tüketilebilir.
- Portakal,elma,armut gibi besinlerin orta büyüklükte bir tanesi,çilek-kiraz gibi besinlerin 10-15 adedi,1 orta boy havuç bir porsiyondur. Okul öncesi dönemde yeterli ve dengeli beslenilmediğinde protein-enerji yetersizlikleri,demir eksikliği anemisi,iyot yetersizliği hastalıkları,vitamin-mineral yetersizlikleri ve şişmanlık oluşabilir.
Bu dönemde iştahsızlık ve aşırı yemek yeme sık yaşanan sorunlardandır.
İştahsız çocuklar annesi ile yemek hazırlamaya katılabilir.
Her besin öğesinin çeşitli faydaları vardır ve yemekler seçilmeden tüketilmelidir.
Besin çeşitliliğinin artması da çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucu etkidedir.
Burada belirtilen bilgiler hastanın yaş,boy ve kilosuna göre değişim gösterebileceği unutulmamalıdır,sadece bilgilendirme amacı içermektedir.