A vitamini yağda çözünen vitamindir ve fazlası karaciğerde depo edilir.Bitkisel kaynaklı besinlerde karetenoid,hayvansal kaynaklı besinlerde ise retinol formunda bulunur.
A vitamininin görevleri
Kalp Hastalıkları:Karetenoidler antioksidan içeriğe sahiptir.Günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmada yardımcıdır.
Kanser: Karetenoidler akciğer ve ağız kanseri riskini azaltabilmektedir.
- Karetenoid içeren besinler katarakt riskini de azaltabilmektedir.
- Bu etkiler yalnızca A vitamini içeren besinlerde görülmektedir ve supplement A vitaminleri aynı etkiyi göstermeyebilir.
A vitamini karaciğer,balık,balık yağı,yumurta,A vitamininden zenginleştirilmiş gıdalarda,koyu yeşil sebzelerde,sarı-turuncu sebze ve meyvelerde bulunabilmektedir.
A vitamini eksikliğinde;
- Gece körlüğü
- Büyüme-gelişme geriliği
- Deri hastalıkları oluşabilir.
A vitaminin uzun dönemde fazla tüketilmesi toksik etkilere sebep olabilir.
Hamilelik,emzirme dönemlerinde A vitamini ihtiyacı artabilmektedir.
Hamilelik,emzirme dönemlerinde A vitamini ihtiyacı artabilmektedir.
Yaşa göre alınması gereken A vitamini Miktarı
- 0-6 ay arasında 400 mcg,
- 7-12 ay arasında 500 mcg,
- 1-3 yaş 300 mcg,
- 4-8 yaş 400 mcg,
- 9-13 yaş 600 mcg,
- 14-18 yaş erkeklerde 900 mcg/kadınlarda 700 mcg,
- 19-50 yaş erkeklerde 900 mcg/kadınlarda 700 mcg,
- gebelik 770 mcg,
- emzirme döneminde 1300 mcgdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder