Suda çözünen vitamindir; fazlası vücutta depolanmamaktadır,idrar ve terle
vücuttan atılmaktadır.
Dolayısıyla hergün yeterli miktarda C vitamini almalıyız.
C vitamini;
- Bağışıklık sistemini
güçlendirir.
- Kolajen üretimine katkıda
bulunur.
- Antioksidandır.
- Bitkisel gıdalarda bulunan
demirin yeterince emilmesini sağlar.
Eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar,kalp-damar hastalıklarına
yakalanma riski artar,yaralar geç iyileşebilir,dişler-diş etleri durumdan
olumsuz etkilenir.
C vitamini içeren gıdalar listelenmiştir;
Hastalık durumlarında doktorunuza danışarak önerileri takip ediniz.
Her insanın günlük C vitamini ihtiyacı alkol-sigara
kullanımına,depresyon,akne problemlerine bağlı olarak artış gösterebilmektedir.
- BİBER: 1 adet yeşilbiberde(45
gram) yaklaşık olarak 52.5 miligram C vitamini bulunmaktadır.
- PORTAKAL: 1 adet ortaboy
portakal (240 gram) yaklaşık olarak 120 miligram C vitamini içeriğine
sahiptir.
- LİMON:1 adet limonda (100 gram)
53 miligram C vitamini vardır.
- BROKOLİ:1 porsiyon brokoli (150
gram) 172.5 miligram C vitamini içerir.
- KİVİ:1 porsiyon kivide (70
gram) 43.2 miligram C vitamini bulunmaktadır.
C vitamini pişirme yönteminden etkilenmektedir,ısıya maruz kalındığında C
vitamini içeriği azalmaktadır.Isıya ve ışığa karşı dirençli değildir.
B grubu vitaminlerini öğrenmek için tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder