Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Folik Asit Faydaları

Folik asit B grubu vitaminlerinden biridir ve DNA sentezi,hücre bölünmesinde önemli rol oynamaktadır.B9 vitamini olarak da bilinmektedir.Folat insanlar tarafından sentezlenememesine rağmen bazı bitkiler tarafından sentezlenmektedir. Dolayısıyla folat vitaminini dışardan(besinler yoluyla) almamız gerekmektedir.
Folik asit bulunan yiyecek kaynakları yeşil yapraklı sebzeler,tahıllar,tahıl takviye edilmiş gıdalardır.



Folik Asitin Görevleri;
  • Folik asit vücutta kan yapımı,yeni hücre oluşumu,DNA sentezlenmesi için gereklidir.
  • Hamilelik öncesi ve döneminde yeterli folik asit alımı bebeğin omurga ve beyin gelişiminde oluşabilecek sorunların önlenmesinde yardımcıdır.

Folik Asit eksikliği;
  • Megaloblastik anemi
  • kanser
  • Kalp Hastalıkları
  • Sinir Tüpü Anormalileri
  • Kansızlık
  • Unutkanlık
  • Nöral Tüp Defekti
  • Aşırı Yorgunluk gibi belirtilere neden olabilmektedir.
FOLİK ASİT BULUNAN BESİNLER;
  1. Mercimek:  Mercimek zengin folik asit içeriğine sahip besinlerden biridir.100 gram kırmızı/yeşil mercimekte; 309 kcal,49.3 gram karbonhidrat,23.5 gram protein,1.4 gram yağ,10.6 gram lif,0.4 mg B1 vitamini,0.3 mg B2 vitamini,0.6 gram B6 vitamini,7.5 mg demir,3 mikrogram folik asit bulunmaktadır.Mercimeğin içerisinde demir,lif,B2 vitamini,B6 vitami de vardır.
  2. Turunçgiller  Portakal gibi turunçgillerde de folik asit içeriğine sahiptir.
  3. Kuru Fasulye 100 gram pişmiş kuru fasulyede; 18.1 gram karbonhidrat,9.7 gram protein,0.7 gram yağ,7.7 gram lif,67 mikrogram total folik asit,0.9 mg C vitamini,2.8 mg demir,7 mikrogram free folik asit içermektedir.
  4. Tahıllı Ekmekler
  5. Yeşil yapraklı sebzeler
Folik Asit B grubu türevlerindendir ve suda çözünen vitamindir.Suda çözündüğünden gün içerisinde fazla tüketilmesiyle vücutta depolanmaz.Dünya Sağlık Örgütü günlük folik asit ihtiyacının; yetişkin kadın ve erkeklerde 170 mikrogram olduğunu belirtmiştir.Hamilelikte folik asit miktarı 400 mikrogram,emzirme döneminde ise 270 mikrogram olarak belirtilmiştir.

Besinlerin folik asit içerikleri;

  • Brükesel lahanasında 110 mcg,
  • Ispanakta 90 mcg,
  • Brokolide 65 mcg,
  • Yeşil Fasulyede 55 mcg,
  • Bezelyede 45 mcg,
  • Karnabaharda 50 mcg,
  • Domateste 15 mcgdir.

Meyvelerde Bulunan Folik Asit Miktarı;
Portakalda 30 mcg,
Greyfurtta 25 mcg,
Portakal Suyunda 20 mcg,
Muzda 15 mcg folik asit vardır.



Tahıllarda;

  • beyaz ekmekte 30 mcg,
  • kepekli ekmekte 40 mcg,
  • haşlanmış spagettide 4 mcg,
  • pirinçte 4 mcg folik asit içermektedir.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder