Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Gıda Zehirlenmesi Çeşitleri



1.Escherchia Coli Bakterisinin Neden Olduğu Gıda Zehirlenmesi

Escherchia Coli bakterileri oksijensiz ya da sınırlı miktarda oksijenin bulunduğu ortamlarda yaşabilen kısa çubuk şeklinde bakterilerdir.E.coli doğal olarak insanların ve hayvanların barsak
florasında bulunmaktadır.E.coli nin birçok alt tipi barsak floramızda vücudumuz için faydalı işler yapmaktadır ancak birçok alt tipi ise sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.Barsak florasında yaşaması nedeniyle gıdalarda tespit edilmesi durumunda,gıdalara barsak(dışkı) yollu bir bulaşmadan söz edilebilir. Belirtiler 1-8 gün arasında görülmeye başlar.


E.coli bakterisinin gıdalara bulaşmasını önlemek için;
  • Çapraz bulaşmaya  ve kişisel hijyene çok dikkat etmeliyiz.

  • E.coli bakterileriyle kontamine olan gıdalarda bakteriyi öldürmek için pişirme işleminin doğru ve uygun şekilde yapılması gerekmektedir.
  • Pişirilmiş gıdaların tekrar ısıtılması ve pişirilmesi de yine uygun ve doğru şekilde yapılmalıdır.
  • Şüphe duyduğumuz su kaynaklarını içme ve kullanma suyu olarak kullanılmamalıdır.

  

2.Staphylococcus Aureus Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri

 Staphylococcus Aureus gıda zehirlenmesine neden olan diğer bir bakteridir.Bu bakteri sağlıklı insanların %40 ının cildinde bulunabilir.İnsanların ağız ve burnunda yaşarlar.Yaralar,yanıklar ve enfeksiyon kapmış gözlerde bulunabilirler.Staphylococcus Aureus bakterisi gıdaya bulaştığında toksin üreterek gıda zehirlenmesine neden olur.Staphylococcus Aureus gıda zehirlenmesi genellikle sık sık temas edilen ,riskli sıcaklıklarda depolanmış,tüketime hazır gıdalarda görülmektedir.Örneğin;pişmemiş etler,kremalı ürünler,sandviç vb.

Staphylococcus Aureus kaynaklı gıda zehirlenmesini önlemek için;
  • Gıdaya temas edilmesini mümkün olduğu kadar engelleyiniz.
  • Açık yaralar ve yanıklar varsa,gıdaya direkt dokunmamaya çalışınız.Her zaman suya dayanıklı yara bandı kullanınız.
  • Gıdanın üzerine hapşırmamaya ve öksürmemeye özen gösteriniz.
  • Ellerinizi sık sık yıkayınız.
  • Gıdaları riskli sıcaklıkta depolamamaya çalışınız.

3.Salmonella Kaynaklı Gıda Zehirlenmesi

Salmonella gıda zehirlenmesine neden olan en yaygın bakteridir.Gıda zehirlenmesine neden olan 1500 adet salmonella çeşidi mevcuttur.Hastalık belirtileri salmonella bulaşmış gıdanın tüketilmesi ile ortaya çıkmaktadır.Salmonella gıda zehirlenmesi genellikle az pişmiş et çeşitleri(tavuk,kuzu eti vb.),pişme işleminden sonra salmonella bulaşmış et yemekleri,çiğ yada az pişmiş yumurta gibi besinlerde görülür.

Hastalığa neden olan mikroorganizma miktarı;
Salmonella ile bulaşmış gıdanın uzun süre uygun olmayan sıcaklıkta tutulması ile,çok sayıda salmonella mikroorganizmasının oluşması hastalığa neden olmaktadır.

Salmonella Gıda Zehirlenmesini Önlemek İçin Alınacak Önlemler;

  • Çiğ ve pişmiş gıdalara temas ediliyorsa birinin işlenmesinden sonra diğerine geçilirken eller,kullanılan ekipman ve gıdanın temas ettiği yüzeyler uygun dezenfektan ile temizlenmelidir.
  • Çiğ ve pişmiş gıdalar her zaman ayrı ayrı depolanmalıdır.
  • Yumurta,süt ve kaymak ısıl işlem görmeden çiğ olarak kullanılmamalıdır.
  • Gıdaların pişirilme sıcaklığı ve süresine dikkat edilmelidir.Salmonella ancak 55 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ölür.
  • Gıdanın pişirilmesi sonucu muhafaza sıcaklığının kontrolüne dikkat edilmelidir.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder