- Mikroorganizmalar gözle görülemiyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır.
- Doğal toksinler, zehirli kimyasallar,patojen(hastalık yapan) mikroorganizmaların besinlerle buluşması ve bu besinlerin tüketilmesiyle insanlarda ortaya çıkan hastalıklara gıda zehirlenmeleri denir.
- Gıda zehirlenmesine genellikle bakteriler sebep olmaktadır.
Gıda zehirlenmesinin birçok belirtisi vardır;
-Bulantı
-Karın ağrıları
-İshal
-Kusma
-En kötü durum ölüm
Gıda zehirlenmeleri belirtileri yemekten 2 saat yada 3 gün sonra görülmesi bakterinin türüne, bozulmuş gıdalardan ne kadar tüketildiğine, ve zehirlenen kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.
Gıda zehirlenmesinin iki çeşidi vardır;
- Enfeksiyon
- İntotoksikasyon
Besin enfeksiyonunda yiyeceklerde bakteri oluşumu gerçekleşir ve bu gıda zehirlenmesine neden olur.Besin intotoksikasyonunda ise zehir içeren bakterili yiyeceklerin sebep olduğu gıda zehirlenmesi çeşididir.
Gıda Zehirlenmesi Nedenleri
Bakteriler besinlere ulaşmak için aracıya gereksinim duyarlar.Gıda zehirlenmesinin nedenlerinden bazıları;
-Gıdayı hazırlayan kişilerin hijyen kurallarına uygun çalışmaması ve kişisel hijyenine dikkat etmemesi
-Kullanılan araç-gereç,ekipman ve malzemenin hijyenik olmaması
-Gıdaların kesim,ayıklama,yıkama,depolama,pişirme kurallarına dikkat edilmemesi
-Besinleri yetersiz pişirme
-Gıdalar hazırlandıktan sonra uygun saklama koşullarının sağlanamaması
-Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması
-Pişirilen yemeklerin bir saatten fazla dışarda bulunmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder