K vitamini kemiklere faydalıdır ve kanın pıhtılaşmasında görevlidir.
Eksikliğine sık rastlanmamaktadır çünkü genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
Eksikliğine ;
- Böbrek,karaciğer rahatsızlıkları
- Bazı ilaç-besin etkileşimleri
- Bilinçsiz şekilde uzun süreli yanlış diyet uygulamaları
K vitamini yağda çözünen vitamindir fazlası vücuttan dışarı atılmaz ve karaciğerde depolanır.
Fazla K vitamini alımı depo organ olan karaciğere zarar verebilmektedir.
Kan kaybı demir eksikliği,halsizlik,yorgunluk vb. ile sonuçlanabilir.
Besinlerin 50 gramında bulunan K vitaminleri;
- Marulda 80 mikrogram
- Ispanakta 119 mikrogram
- Domateste 4.5 mikrogram
- Brüksel Lahanasında 125 mikrogram
- Tavuk yumurtasında (ortaboy) 23 mikrogram
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder