Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

KAHVALTININ ÖNEMİ


Günün en önemli öğünü kahvaltıdır.Kahvaltı sabah kalktıktan
sonra 1 saat içerisinde yapılmalıdır. Akşamdan sabah kalvaltısına kadar olan süreçte herhangi besin tüketimi olmaz ve vücut metabolizması yavaşlar.Vücut belli bir süre ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini kendi deposundan karşılar. Sabah kahvaltı yapılmadığında vücudumuz dışarıdan gerekli besin öğelerini alamaz ve yeterince çalışamaz. Kahvaltı öğünü yapılmadığında halsizlik.güçsüzlük,baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.



Çocuk ve Adolesanlarda ;


         Kahvaltı öğün atlaması oldukça yaygın olarak gözlemlenmektedir.Öğün atlama sebepleri zaman yetersizliği,sabah iştahsızlık olması yada kilo alma konusundaki endişe duyulması olmaktadır.Fakat bireylerin kahvaltı konusunda bilgilenmeleri gerekmektedir.Çocukların metabolizması yaşlılara göre 1.5 kat daha hızlı çalışmaktadır.Beynimizin tek enerji kaynağı glikozdur.Akşamdan sabaha kadar vücudumuzun besin ve enerji depoları tükenebilmektedir. Gece süren açlıktan sonra kahvaltı yapılarak vücudumuz özellikle beynimiz için gerekli besinler karşılanmaktadır.Düzenli kahvaltı yapmak çocuğun bilişsel faaliyetlerini olumlu etkilemekte ve okul başarısını arttırmaktadır.Kahvaltı düzenli yapılması çocuklarda, adolesanlarda  büyüme ve gelişmenin sağlaması için gereklidir.Ayrıca, kahvaltı yapılmadığında günün geri kalan bölümünde daha fazla besin tüketildiği ve bu besinlerin yüksek yağ,enerji oranına sahip olduğu belirtilmiştir.Düzensiz kahvaltı yapan çocuk ve adolesanların hafif şişman yada şişman olma oranının yüksek olduğu ifade edilmiştir.Kahvaltı yapmayan çocukların (LDL) kötü huylu kolesterol ve insulin değerlerinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Çocuklarda kahvaltı alışkanlığı olmadığında osteoporoz,kalp damar hastalıkları ve hiper tansiyon görülme sıklığı da artmaktadır.


Erişkin ve Yaşlılarda;

      Kahvaltı yapmayan erişkin ve yaşlılarda kan yağlarının yükseldiği,daha fazla oranda Tip 2 diyabet ve hipertansiyon gelişme riski olduğu belirtilmektedir.Yapılan Çalışmalarda 45 yaşın üzerindeki bireylerde kahvaltıda süt ürünleri,tahıl,sebze,meyve tüketiminin bilişsel fonksiyonların artışına neden olduğu anlatılmaktadır.Düzenli kahvaltı alışkanlığı ve doğru besin seçimi  yaşlılık döneminde enerji ve besin öğesi yetersizliğini engelleyebilmektedir.

Yeterli ve Dengeli bir Kahvaltıda;

  • Her besin gruplarından besin çeşitliliği sağlanarak tüm besin öğeleri karşılanmalıdır.
  • Süt grubu besinlerde; süt,yoğurt,ayran,peynir,probiyotik yoğurtlar bulunmaktadır.Bu gruptaki besinlerde protein,fosfor,kalsiyum,riboflavin gibi besin öğeleri bakımından zengindir.Kahvaltıda bu gruptaki besinlerden tüketilmelidir.
  • Kahvaltıda ekmek ve tahıl grubu B grubu vitaminleri ve posa almak için önemlidir.
  • Sebze ve meyve grubu C vitamini,B vitamini vb.yönünden zengindir ve demir içeren besin tüketildiğinde emilimini arttırabilmektedir.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.