Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Kalp Hastalıklarında Beslenme


Dünya Sağlık Örgütünün verdiği bilgiye göre kalp hastalıkları her yıl dünya nüfusunun %31 i 17.7 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. 


Kalp hastalıkları risk faktörleri;

  • Hipertansiyon
  • Kanda artmış LDL(kötü huylu kolesterol)-130 mg/dl üzerinde olması
  • Yüksek trigliserit seviyesi
  • Düşük HDL(iyi huylu kolesterol) <40 mg/dl
  • Sigara kullanımı
  • Diyabet
  • Ailede kalp hastalığı öyküsü
  • Şişmanlıktır.
Kalp hastalığı riskini sağlıklı beslenerek azaltabilir veya oluştuktan sonra tıbbi tedavi+beslenme tedavisi+fiziksel aktivite ile hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir.

Kalp hastalığının sebeplerinden biri atherosklerozdur.Atheroskleroz damar sertliği olarak da bilinmektedir.Kolesterol gibi maddeler damar çeperinde birikir,zamanla damarın daralmasına-tıkanmasına yol açar.



Kalp Hastalıklarında Beslenme Önerileri;


  1. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.
  2. Posa içeriği zengin kurubaklagil,sebze-meyve,tahıllı ekmekler gibi besinler tüketiniz.Posa,kandaki kolesterolün azaltılmasında etkilidir.
  3. Diyetinizde tükettiğiniz yağ türüne ve miktarına dikkat ediniz.                                          Diyetteki yağ oranı %30 dan fazla olmamalıdır.Katı yağlar yerine sıvı yağları kullanın.Sıvı yağlar HDL seviyesini arttırmaktadır.
  4. Beslenmenizde kanatsız ve derisi alınmış besinleri tercih ediniz.Az yağlı et ürünlerini tüketiniz.
  5. Kızartma yerine uygun pişirme yöntemlerini kullanarak fazla yağ alımını engelleyiniz.
  6. Aşırı şeker ve gereksiz kalori alımından uzak durunuz.
  7. Aşırı tuzlu besinler turşu vb. tüketmeyiniz.
  8. İdeal vücut ağırlığına ulaşmayı hedefleyiniz.
  9. Sigara,alkol kullanmayınız.Sigara iyi huylu kolesterolü azaltabilmektedir.
  10. Fiziksel aktivitenizi arttırınız.Günde en az 30 dk yürüyüş önerilmektedir.
  11. Balığı haftada en  az 2 defa tüketiniz.Soğuk sularda yaşayan balıklarda omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır ve kan trigliserit düzeyini düşürmeye yardımcıdır.
  12. En az 5 porsiyon sebze-meyve tüketiniz.
  13. Çok yağlı sulu yemeklerin suyunu tüketmeyiniz.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder