Dünya Sağlık Örgütünün verdiği bilgiye göre kalp hastalıkları her yıl dünya nüfusunun %31 i 17.7 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır.
Kalp hastalıkları risk faktörleri;
- Hipertansiyon
- Kanda artmış LDL(kötü huylu kolesterol)-130 mg/dl üzerinde olması
- Yüksek trigliserit seviyesi
- Düşük HDL(iyi huylu kolesterol) <40 mg/dl
- Sigara kullanımı
- Diyabet
- Ailede kalp hastalığı öyküsü
- Şişmanlıktır.
Kalp hastalığı riskini sağlıklı beslenerek azaltabilir veya oluştuktan sonra tıbbi tedavi+beslenme tedavisi+fiziksel aktivite ile hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir.
Kalp hastalığının sebeplerinden biri atherosklerozdur.Atheroskleroz damar sertliği olarak da bilinmektedir.Kolesterol gibi maddeler damar çeperinde birikir,zamanla damarın daralmasına-tıkanmasına yol açar.
Kalp Hastalıklarında Beslenme Önerileri;
- Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.
- Posa içeriği zengin kurubaklagil,sebze-meyve,tahıllı ekmekler gibi besinler tüketiniz.Posa,kandaki kolesterolün azaltılmasında etkilidir.
- Diyetinizde tükettiğiniz yağ türüne ve miktarına dikkat ediniz. Diyetteki yağ oranı %30 dan fazla olmamalıdır.Katı yağlar yerine sıvı yağları kullanın.Sıvı yağlar HDL seviyesini arttırmaktadır.
- Beslenmenizde kanatsız ve derisi alınmış besinleri tercih ediniz.Az yağlı et ürünlerini tüketiniz.
- Kızartma yerine uygun pişirme yöntemlerini kullanarak fazla yağ alımını engelleyiniz.
- Aşırı şeker ve gereksiz kalori alımından uzak durunuz.
- Aşırı tuzlu besinler turşu vb. tüketmeyiniz.
- İdeal vücut ağırlığına ulaşmayı hedefleyiniz.
- Sigara,alkol kullanmayınız.Sigara iyi huylu kolesterolü azaltabilmektedir.
- Fiziksel aktivitenizi arttırınız.Günde en az 30 dk yürüyüş önerilmektedir.
- Balığı haftada en az 2 defa tüketiniz.Soğuk sularda yaşayan balıklarda omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır ve kan trigliserit düzeyini düşürmeye yardımcıdır.
- En az 5 porsiyon sebze-meyve tüketiniz.
- Çok yağlı sulu yemeklerin suyunu tüketmeyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder