Toksik kimyasal maddeler,sağlıksız ve dengesiz beslenme,genetik,radyasyon gibi faktörler kansere neden olabilmektedir.Kanser kişinin beslenme durumundan etkilenebilir.Beslenme yoluyla yetersiz lif alımı,toksik maddelerin fazla tüketilmesi,uygun olmayan pişirme yöntemleri kanser için risk oluşturur.
Kanserde Beslenme Önerileri;
- Yeterli-dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Fazla miktarda yağ ve şeker tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama,ızgara,fırında,buğulama vb. tercih edilmelidir.
- Günde porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Gıdaların saklanması ve depolanmasına dikkat edilmelidir.
- Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
- Posalı besinler tüketilmelidir.Kişide herhangi vitamin-mineral eksikliği yoksa beyaz ekmek yerine tam tahıl,buğday,çavdar,kepekli ekmek tüketilmelidir.
- Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir.
- Haftada 3-4 kez 30-45 dk lık yürüyüş yapılmalıdır.
- Besinlerin ateşle doğrudan temasını engelleyiniz.
- İdeal vücut ağırlığında kalmaya çalışınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder