Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

OSTEOPOROZ VE BESLENME İLİŞKİSİ



Osteoporoz kemik erimesi olarak da bilinmektedir.Osteoporozlu hastalar yeterince kalsiyumu beslenme yoluyla alamamaktadır.Hastanın kemikleri kolay kırılır-incinir hale gelebilmektedir.Vücudumuzda kemik yapımı ve yıkımı arasında denge bulunur.
  • Kemik yapımı>kemik yıkımı olursa  vücutta kemik kütlesi artar.Bu dönem genellikle büyüme-gelişmenin olduğunda ve yeterli kalsiyumun diyetle sağlandığında gözlemlenir.
  • Kemik yapımı=kemik yıkımı olursa vücutta herhangi değişiklik gözlemlenmez.Yıkılan kemik kütlesi kadar üretimi de bulunmaktadır.
  • Kemik yapımı<kemik yıkımı olduğunda kemik kütlesinde kayıp yaşanır.40 ve üzeri yaşlarda kemik kaybının sebebidir. Kemik kütlesinin en yüksek olduğu aralık 25-30 yaşlarıdır.
Kadınlarda menopoz sonrası östrojen hormonu düşer ve kemik kütlesi kaybı da artmaktadır.


Osteoporoz oluşum nedenleri
  • Beslenme (Süt,yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerden yeterince tüketmemek)
  • Sedenter yaşam(Hareketsizlik)
  • Çay,kahve gibi kafeinli içecekler,sigara,alkol tüketiminin fazla olması
  • Genetik yatkınlığı olanlarda
  • Fazla tuz tüketimi veya kalsiyumun vücuttan atımını arttıran ilaçlar
  • Emilim bozukluğu,felç vb. hastalıklardır.
Yaş,ırk,genetik yapı değiştirilemez faktörler olmasına rağmen beslenme durumu,sedenter yaşam ve sigara kullanımı vb. değiştirilebilir faktörlerdir.Düzenli fiziksel aktivite osteoporuzun önlenmesine yardımcıdır ve kemik yoğunluğunun artmasıyla sonuçlanabilir.



Çocukluk ve gençlik döneminde diyetle yetersiz kalsiyum alımı kemik gelişimini olumsuz etkiler ve ileriki yaşlarda kemik erimesine zemin hazırlar.

Kemik erimesi için 'Kemik Dansitometresi' ölçümü doktor kontrolünde yapılmaktadır.


Kemik erimesinden korunmak için;
  1. Kalsiyum içeriği zengin besinler süt,yoğurt gibi tüketilmelidir.
  2. Fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
  3. Güneş ışınlarından yararlanarak D vitamini aktif hale getirilmelidir.D vitamini kalsiyum emilimini arttırmaktadır ve kemiklerde kalsyum depolanmasına yardımcı olmaktadır.
  4. Kafeinli içeceklerin tüketiminde ölçülü olunmalıdır,fazla tüketilmemelidir.
  5. Fiziksel aktivite düzenli olarak yapılmalıdır.
NOT:Kalsiyum tüketiminin fazla olmasıda böbreklere zarar verebilir,besin-ilaç etkileşimi yaparak ilaçların etkisini azaltabilir.Kalsiyum takviyesi yapmadan doktorunuza danışınız.


Kalsiyumdan zengin gıdalar;
1.Süt ve süt ürünleri (100 gram tam yağlı sütte 65 kcal,4.8 gram karbonhidrat,3.3 gram protein,3.5 gram yağ,120 mg kalsiyum...) içermektedir.
2.Peynirler (100 gr tam yağlı beyaz peynirde 400 kcal,0 gr karbonhidrat,13.2 gr protein,40 gr yağ,250 mg kalsiyum,100 mg potasyum,700 mg sodyum...)içermektedir.
3.Badem(100 gr bademde 290 kcal,1.9 gr karbonhidrat,9.5 gr protein,27.6 gr yağ,128 mg kalsiyum...) vardır.
4.Yumurta(1 porsiyon yumurtada 50.4 mg kalsiyum bulunur.)



Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder