Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Şeker Tüketiminin Sağlığa Etkisi


Şeker fruktoz,sükroz,laktoz gibi basit yapıdaki karbonhidratların genel adıdır.
Bu bileşikler monomer yapıda olduklarından kan şekerinde ani yükselmeye neden olabilmektedir.
Bazı durumlarda şeker ilavesi olarak fruktoz şurubu,sükroz da kullanılmaktadır.

Şeker kaynağı besinler;

  • ekmekler
  • tahıllar 
  • çay şekeri
  • meyveler
  • sebzeler
  • çikolata
  • meyve suyu
  • reçel
  • dondurma
  • kek
  • pasta
  • kurabiye
  • ve tatlılardır.
Şeker ve Sağlık Sorunları
Şekerin fazlası çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Şekerli besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi diyette alınan diğer besin öğelerinin alımında dengesizliğe neden olabilmektedir.


Vücut Ağırlığı: Diyette fazla şeker-enerji alınması sonucu besin öğeleri yağa dönüştürülerek depolanmaktadır.Örneğin çay şekerini düşünelim.Günlük 3-4 bardak çay içtiğimizi,herbirine 2 çay kaşığı şeker atarsak, 30-40 gr şeker tüketmiş oluruz.Her bir gram karbonbidrat 4 kcal olduğundan toplamda 160 kcal aylık olarak ise 4800 kcal yi gereksiz yere almış oluruz.Fazla kilolar obeziteden,diyabete ve kalp rahatsızlıklarına kadar çeşitli sağlık problemlerine neden olmaktadır.


Diş Çürüğü: Aşırı şeker tüketiminden ağzımızdaki bakteriler de etkilenir.Ağızdaki bakteriler tükettiğimiz şekeri kullanarak asit üretirler.Bu asit diş çürümelerine neden olabilmektedir.Aynı zamanda kolalı içeceklerde asidik yapıdadırlar ve şeker içerirler.Kolalı içeceklerin asidi dişimize zarar verebilir.

Sağlıklı beslenmek için günlük şeker tüketimi günlük enerjimizin %5-10 undan fazla olmamalıdır.
Bu kapsamda şekerli besinlerin posa miktarına da dikkat etmeliyiz.Posa kan şekerimizin ani yükselmesini engellemektedir.Karbonhidrat kaynağı olarak şeker tüketimi yerine tam tahıllar,kurubaklagiller,sebzeler ve meyvelere öncelik vermeliyiz.

Şeker içeriğini azaltmak için ipuçları:
  • İlave şeker içeren yiyecekler kek,pasta,kurabiye,bisküvi gibi mümkün olduğunca tüketmeyiniz. 
  •  Şeker içeren içeceklerin yerine su,süt,ayran gibi daha sağlıklı olanları tercih ediniz. 
  • Çaya şeker atmayınız. 
  •  Besinlerin şeker oranlarını etiketlerinden kontrol ederek az şekerli,az yağlı olan alternatiflerini seçiniz. 
  • Meyve suyu yerine meyve tüketiniz.Meyve suyunun lif oranı meyveye göre düşüktür.Üç-dört porsiyon meyveyi aynı anda yiyemezken 2-3 bardak meyve suyu içilebilmektedir.Her bir bardak meyve suyu 3-4 adet meyveden oluşmaktadır.Sonuç olarak meyve suyuyla alınan daha fazla kaloriler kilo olarak geri dönüş yapabilmektedir. 

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder