Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Zayıflamanın Püf Noktaları



Besinleri yavaş çiğneyin ve çiğneme miktarını arttırın. 

Öğünleri tüketirken kendinize 15-20 dk ayırın.Her lokmayı en az 10-20 kere çiğnemeyi unutmayın.Çiğneme miktarını arttırdıkça besinlerin lezzetini daha iyi alabilirsiniz.Ayrıca, beyinin tokluk sinyalini vermesi için 15-20 dk ya ihtiyacı vardır.Besinleri hızlı ve az çiğnerseniz aynı sürede daha fazla besin tüketirsiniz.İhtiyaçtan fazla besin tüketimi kilo alımanıza neden olabilir.
Her öğünün yarım saat öncesinde su tüketin ve günlük su tüketimine dikkat edin.

Öğün atlamayın.                                                                                                                    


Güne kahvaltı yapmadan başlamayın.Kahvaltı yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Bazı araştırmalarda kahvaltı yapmayan bireylerin yapanlara göre gün içerisinde daha fazla gereksiz kalori aldığı belirtmektedir.Günlük olarak 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketilebilirsiniz.Ara öğün sıklığı ve miktarı sizin  günlük enerji ihtiyacınıza göre değişebilmektedir.Ara öğün veya ana öğün tüketmediğinizde uzun süreli açlık oluşabilir ve kan şekerinde ani düşüklük yaşayabilirsiniz.Açlık durumunda vücudunuz bunu tehdit olarak algılayıp yağ deposunu korumak isteyebilir. Dolayısıyla zayıflamak için aç kalmayın ve öğün sayısına,saatlerine dikkat edin.

Sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın.

Besinleri kızartmak yerine haşlama ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini kullanın.100 gram patates kızartmasında  243.8 kcal,24.1 gram karbonhidrat,3.3 gram protein,14.8 gram yağ bulunmaktadır.100 gram patates için sağlıklı pişirme yöntemlerini kullandığınızda ise 68.6 kcal,14.2 gram karbonhidrat,2 gram protein,0.1 gram yağ içermektedir.

İçeceklerle ekstra kalori alımından uzak durun.                                          

1.Meyve suyu yerine meyve tüketin.Bir bardak meyve suyu elde etmek için 3-4 adet meyve kullanılmaktadır.  Meyvelerdeki lif oranı meyve suyuna göre daha fazladır.         
2.Kola,gazoz vb. gazlı-şekerli içecekleri tüketim sıklığınıza dikkat edin
 Kolanın sağlığımıza faydası bulunmamaktadır ve gereksiz kalori olarak adlandırılmaktadır.            
3.Çaya şeker atmayın.     
Sofra şekeri basit karbonhidrat grubundadır,herhangi bir vitamin-mineral olarak faydası yoktur.
İçeriğinde bulunan kalori sebebiyle uzun dönemde tüketmek kilo alımına sebep olabilir.
Aynı zamanda sofra şekeri boş kalori olarak değerlendirilmektedir.

Beslenmenin kişiye özgü olmalıdır.
Kilo vermek amacıyla tek besin tüketme,fazla fiziksel aktivite yapma,internette her gördüğünüz diyeti uygulama gibi yöntemlere başvurmayın.
Mutlaka diyetisyene danışın.

Zayıflama Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar için tıklayınız.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.