Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Ara Öğün Yapmak Neden Önemlidir?


Günde üç ara öğün ve 3 ana öğün tüketimi genellikle önerilmektedir.Ara öğünlerin bazı danışanlar tarafından ihmal edildiği gözelemlenmektedir.FAKAT, ara öğün yapmak bireylerin genel sağlığı açısından önemlidir.İki ana öğün arasında 5-8 saat gibi uzun süre bulunmaktadır.Ara öğünler,bireylerde uzun süreli açlık sonucu kan şekerinin aşırı düşmesini ve büyük açlık hissini engellemektedir.Ara öğün yapmayan bireyler çok acıkır,besleyici değerine bakılmaksızın  özellikle yüksek kalorili-karbonhidratlı ve yağlı besinleri tüketmektedir.Açlık sonucu porsiyon kontrolü yapamamaktadır ve fazla miktarda kalori almaktadır.


Ara öğünlerde nasıl beslenmeliyiz?
❌Ara öğünlerde şeker ve tuz oranı yüksek besinlerden kaçınınız.Şeker oranı yüksek besinler kan şekerinin ani yükselmesine sonrasında ani düşmesine sebep olur.Ara öğünden hemen sonra çabuk acıktırabilmektedir.Aynı zamanda fazla kalori tüketilmesi sonucu kilo alımına katkıda bulunur.

🍏🍎Meyve,galeta,leblebi gibi karbonhidrat içeren besinleri tüketmek kan şekerimizin ani düşmesini engellemektedir.🍊🍒🍓

Karbonhidratlı besinlerin yanında protein kaynaklı süt,yoğurt,kefir gibi besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir.Proteinler uzun süreli tokluk sağlamaktadır.

👌Ara öğünlerde yaklaşık 100-200 kcal arasındaki besinlerin tüketimi önerilmektedir.

⛔Ara öğünlerde yüksek kalorili besinlerden uzak durunuz.

Posa içeriği zengin besinleri seçmeye özen gösteriniz.
Posanın kalp-damar ve sindirim sistemimize olumlu etkileri vardır.



Ara öğünlerde;

  • 1 porsiyon meyve+ yoğurt/kefir/ayran,
  • 1 galeta+ayran/kefir/yoğurt,
  • 1 çay bardağı leblebi+ayran/yoğurt/meyve,
  • 5-6 adet badem+yoğurt/ayran/kefir,
  • Bir dili tam tahıllı ekmek+bir kibrit kutusu peynir,
  • 2 yarım ceviz+yoğurt/ayran/kefir tüketebilirsiniz.
1 bardak yoğurt,1 bardak süt, veya kefir aynı kaloriye sahiptir,ara öğünlerde herhangi birini tüketebilirsiniz.Ara öğünlerde fazla kalori alımından kaçınınız.Ara öğün seçenekleri örnek olarak paylaşılmıştır,bireylerin ihtiyaçları yaşa,fiziksel aktiviteye ve cinsiyete göre değişebilmektedir.



Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder