Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Sağlıklı Beslenmediğinizin Belirtileri



1.KABIZLIK                                                                                                                           

Birçok insan kabızlık probleminden yakınmaktadır.Günlük diyetinizde lif ve su yönünden az beslenmek kabızlığa neden olabilmektedir.Lif besinlerin sindirilmeyen kısmıdır ve sindirim sistemine yardımcıdır.Sebze,meyve,kurubaklagiller ve tam tahıl,kepek,çavdar gibi ekmek çeşitlerinde lif bulunmaktadır.
Sağlıklı birey için günlük en az 25-30 gram lif önerilmektedir.Ayrıca,sağlıklı yetişkin bireyin günlük 2-2.5 litre su tüketmesi gereklidir.


2.BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASI                                                                     

  Yeterli ve dengeli beslenmediğiniz zaman vücudumuz için karbonhidrat,protein,yağ gibi makrobesin öğeleri ve vitamin-mineral gibi mikrobesin öğelerini yeterli oranda alamayız.Hastalıklarla mücadelede zorlanırız.Bağışıklığımızı arttırmak amacıyla A,C,E vitamini ve protein açısından zengin gıdaları günlük diyetimize dahil etmeliyiz.Su tüketimine önem göstermeliyiz.Su vücudumuzdan toksik maddelerin atılımında yardımcıdır. 3.ANEMİ-KANSIZLIK Kansızlığı önelemek için demir içeren besinleri düzenli olarak almalıyız.Çay,kahve gibi içecekler yiyeceklerle aldığımız demirin emilimini azaltmaktadır.Kafeinli içecekleri demir içeren besinlerle birlikte tüketmemeye özen gösterelim.Çay,kahve tüketimi yemeklerden 1 saat önce veya sonrasında olmalıdır.Çay yerine kuşburnu alternatif seçenektir.Kuşburnu C vitamini içeriğiyle demirin verimli kullanılmasını sağlamaktadır.Çay içilmek isteniyorsa açık olmalıdır ve limon ilavesi yapılmalıdır.Ispanak,kurubaklagil,et,tavuk,balık vb. besinlerin demir içeriği yüksektir.Kansızlık görüldüğünde doktor tavsiyesiyle demir takviyesi alınabilmektedir.

4.YANLIŞ YEME DAVRANIŞLARI

Diyetisyene danışmadan uygulanan diyetler yeme bozukluklarına neden olabilmektedir.Zayıf olma isteği adına şiddetli besin kısıtlamaları,geri çıkarma, ve aşırı fiziksel aktivite sonucu anoreksiya oluşabilmektedir.Bireyin sürekli kendini aç bırakması sonucu diğer öğünlerde normalden fazla miktarda yemek yiyebilmektedir.Bu davranış,tıkınırcasına yeme bozukluğunu tetikleyebilmektedir.
Diyette aşırı kısıtlama yapılınca metabolizma yavaşlayıp kilo verme sürecine engel olabilmektedir.


5.KOYU İDRAR RENGİ

Koyu idrar yetersiz su tüketiminin olduğunu belirtir.Bireylerin su ihtiyacı yaşa,fiziksel aktiviteye,cinsiyete,boy uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir.Günlük 2-2.5 lt su tüketimi genellikle önerilmektedir. 6.BOZULMUŞ DİŞ SAĞLIĞI Diş çürükleri şekerli,asitli gıdaların fazla tüketilmesi sonucu oluşabilmektedir.Asitli gıdaların diş minesine zarar verdiğini unutmayınız.


7.MİDEDE YANMA PROBLEMİ

Midenin asitlik içeriğinin yükselmesi yanma problemine neden olabilmektedir.Çikolata,çay,kahve vb. kafein içerikli içecekler,greyfurt  gibi asidik özellikte meyveler midede yanma problemini arttırabilmektedir.Kızartılmış yiyeceklerden uzak durunuz,sağlıklı pişirme yöntemlerini haşlama,ızgara,fırında kızartma kullanınız.


8.OSTEOPOROZ

Osteoporoz kemik erimesi olarak da bilinmektedir.Besinlerle yetersiz kalsiyum ve D vitamini alınması sonucu kemikler zayıflar ve kolay kırılabilir hale gelmektedir.Derimiz D vitaminini güneş varlığında sentezleyebilmektedir.En iyi D vitamini kaynağı güneştir.Süt,yoğurt gibi besinlerde kalsiyum  bulunmaktadır.Kalsiyum ve d vitamini eksikliğinde doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz.

9.DENGELENMEYEN KAN ŞEKERİ DURUMU

Özellikle diyabet hastalarının sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi gerekmektedir.Yüksek oranda şeker içeren gıdalar kan şekerinde ani yükselme daha sonrasında ani düşüşe yol açabilmektedir.Diyabette kan şekerini kontrol altına almak amacıyla lifli gıdaların tüketimini arttırınız ve öğün saatlerine dikkat ediniz.Karbonhidratları protein ve yağlarla birlikte tüketiniz.


10.DEPRESYON

Magnezyum ve omega-3 açısından yoksun beslenmenin depresyonu tetiklediği belirtilmektedir.


11.SAÇ DÖKÜLMESİ,KIRILGAN TIRNAK YAPISI


Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.