Yumurtanın sağlımız açısından birçok faydası vardır;
- İçeriğindeki kolin sebebiyle hafıza kaybı gibi problemlerin önlenmesinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Haşlanmış yumurtanın tok tutucu özelliği olduğundan diyet yapanlar tarafından tercih edilir.
- Aneminin tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
- Yumurtanın akı protein açısından zengin iken sarısında da %93 oranında demir ve A vitamini bulunmaktadır.
- Göz sağlığında önemli rolü olan lutein adlı antioksidan içermektedir.
- Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler.
- Yumurtanın beyazında kolesterol yoktur.
- Yumurtada demir,çinko,protein,kalsiyum,folik asit yüksek oranda vardır.
- B vitamini içeriği yüksektir.
✅Yumurtanın pişirilmesi içeriğindeki besin öğelerinden faydalanma durumumuzu da etkilemektedir.
Yumurtayı fazla haşlandığında demir-sülfür halkası açığa çıkabilir.
Demir-sülfür halkası nedeniyle yumurtadaki demirden yeterince faydalanamayız.
❕Yumurta yeterince pişirilmediğinde ise içeriğindeki avidin adlı proteinle biotin vitamini birbirine
bağlanmaktadır.
Bu durumda hem avidin adlı proteinden hemde biotinden fayda göremeyiz.
✅İyi pişmiş yumurtada avidin-protein bağlanması gözlemlenmediğinden her ikisinden daha yüksek oranda yararlanabiliriz.
1 adet haşlanmış yumurtanın kalori ve besin öğeleri;
- 74,3 kcal,
- 0,3 gram karbonhidrat,
- 6,2 gram protein,
- 5,4 gram yağ,
- 191 mg kolesterol,
- 141 mikrogram A vitamini,
- 26,5 mikrogram total folik asit,
- 36,5 miligram sodyum,
- 48,5 miligram potasyum,
- 27 miligram kalsiyum,
- 5 miligram magnezyum,
- 104 miligram fosfor,
- 0,8 miligram demir minerali,
- 0,7 miligram çinko bulunmaktadır.
Katkılarından dolayı Şişli Hamidiye Etfal Hastanesinde çalışan Diyetisyen Gülden Ajmal Hocam'a teşekkür ederim😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder