Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

En Çok Karşılaşılan Rahatsızlık:Kabızlık



Kabızlık bağırsak hareketlerinin azalması sonucu boşaltım yapmada zorluk olarak tanımlanabilir.
Tıp dilinde kabızlık konstipasyon olarak ifade edilmektedir.
Kabızlığa neden olan faktörlerden en çok bilinenleri yetersiz su ve posa alımıdır.
Kabızlığa neden olan etmen belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için diyetisyenlere danışmaları gereklidir.


Kabızlığa Neden Olan Faktörler


Yetersiz Lif Alımı

 Besinlerle aldığınız lif oranının az olması sonucu kabızlık oluşabilir.Sebze,meyve,yulaf ezmesi,wasa vb. besinlere yönelerek besinlerle aldığınız lif oranını arttırabilirsiniz.Beyaz ekmek yerine tam tahıl,tam buğday,çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz.

Bilinçsiz Diyet Yapmak 

Diyetisyene danışmadan yapılan diyetlerde bireyler günlük lif ihtiyacını karşılamayabilir.Dengesiz beslenme,tek tip besinlere yönelme,besin alımında fazla kısıtlama yapma sonucu kabızlık gelişebilir.Yanlış beslenme alışkanlıklarının devam edilmesi sonucu kabızlık kronik hale gelebilir. Yeterince Su İçmemek 
Kalın bağırsak  belirli miktardaki suyun geri emilimini sağlamaktadır.Günlük ihtiyacımızdan daha az su tükettiğimizde kalın bağırsak daha fazla suyun geri emilimini yapabilir.Sonuç olarak dışkı çok sert bir hal alabilir.Bu durumu engellemek için yeterince su tüketilmelidir.Çay,kahve gibi içeceklerin alımı sonrası içilen su miktarı arttırılmalıdır.

Hamilelik

Hamilelik sonucu gelişen hormonal değişiklikler,yetersiz lif ve su alımı,hamilelikle birlikte hareket miktarında azalma,son aylarda bebeğin karın bölgesindeki hareketleri kabızlığı tetikleyebilmektedir.Hamilelik döneminde günlük besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Hareketsizlik 

Fiziksel aktivite yapılması bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve artmasına sebep olmaktadır.

Yüksek Oranda Kafein Alınması

Kafein kahve,çay,kola,çikolata gibi yiyecek ve içeceklerde bulunur.Besinlerle alınan kafein miktarının arttırılmasıyla sindirim sistemi zorlanabilir.Kafein bağırsakların çalışmasını olumsuz etkileyebilir.Dolayısıyla boşaltımda gecikme ve kabızlık oluşabilir.Günlük önerilen kafein miktarını aşmayınız.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder