Ramazan döneminde yaklaşık olarak 16-17 saat aç kalıyoruz.
- Sahura kalkmadığımızda bu süreç daha fazla uzuyor.
- Dolayısıyla sahura kalkmak büyük önem taşıyor.
- Sahura kalktığımızda kan şekerinde ani yükselme ve düşme gösterecek basit şeker oranı yüksek besinlerden uzak durmalıyız.
- Bu besinler yerine uzun süreli tok olmamızı sağlayacak kan şekerimizi ani yükseltmeyecek lif oranı yüksek besinler tüketmeliyiz.
- Ekmek olarak daha lifli tam tahıl,tam buğday yada çavdar ekmeği tecih etmeliyiz.
- Haşlanmış yumurta protein kalitesi yüksek besindir.Sahurda haşlanmış yumurta mutlaka sofralarımızda bulunmalıdır.
- Diğer protein kaynaklarından süt,kefir,peynir gibi besinleri de tüketmemiz sahurdan sonra yoğun açlık hissetmemizi engelleyecektir.
- Fındık,ceviz,badem gibi doymamış yağ içeren besinlerden de belirli miktarda tüketelim.
- Sahurda sebze ve meyvelere yer vermek vitamin-mineral eksikliklerinin en aza indirimesine yardımcı olacaktır.
- Yetişkinlerin günde ortalama 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır.İftarla sahur arasında su tüketimimize dikkat edelim.
- Aşırı tuz,baharat içeren yada sindirimi zor besinleri yemeyelim.
- Besinleri sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan haşlama,ızgara yada fırında pişirme yöntemleriyle hazırlayalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder