Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Beden Kitle İndeksi Nedir?



Beden kitle indeksi sağlıklı yetişkin bireylerin sahip olduğu kilosunun boyuna göre durumunu anlamak amacıyla kullanılır.Beden kitle indeksine göre genel kilo durumunun değerlendirmesi yapılmaktadır.
Beden Kitle İndeksi aynı zamanda vücut kitle indeksi olarak da adlandırılmaktadır.

Aşağıdaki tablodan vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.
Kilo olarak kg,boy olarak cm veya metre seçeneğine tıklamayı unutmayınız.

-->
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
Bilgilerinizi Giriniz
Cinsiyet Erkek Bayan
Kilonuz Lütfen Seçin.
Boyunuz Lütfen Seçin.
Sonuçlar
Vücut Yüzey Alanı m2
Yalın Vücut Ağırlığı kg = lbs
İdeal Vücut Ağırlığı kg = lbs
Vücut Kitle İndeksi kg/m2 =
Sonuçların Analizi
18.5'den Küçükse Zayıf
18.5 ile 24.9 Sağlıklı
25 ile 29.9 Arası Kilolu
30 ve Yukarısı Obez





Dünya sağlık örgütüne göre kişinin bulunduğu kilo durumunun değerlendirilmesi tabloda verilmiştir.

Beden Kitle İndeksi
18.5-24.9 arası       Normal kilolu                                       
25-29.9 arası          Fazla Kilolu
30-34.9 arası          Obezite 1. Sınıf
 35-39.9 arası         Obezite 2. Sınıf
40 ve üzeri             Obezite 3. sınıf



Buna göre beden kitle indeksi;

  • 18.5 ve altı ZAYIF olarak değerlendirilir.Boyunuza göre kilonuzun idealden daha az olduğunu belirtir.Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yeterli-dengeli beslenerek ideal kiloya ulaşabilirsiniz.
  • 18.5-24.9 arası NORMAL ağırlıkta bulunduğunuzu gösterir.Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmeyle ideal kilonuzu koruyunuz.
  • 25-29.9 arası KİLOLU olduğunuzu belirtir.Boyunuza göre kilonuz ideal değerlerden yüksektir.Beslenmenize dikkat etmediğinizde obezite oluşabilir.
  • 30 ve üzeri OBEZİTE durumuna göre sınıflandırılmıştır.Obezite kalp-damar hastalıkları,diyabet,yüksek tansiyon vb. sağlık sorunları açısından risk oluşturabilmektedir.Hekim ve diyetisyeninize danışarak uygun obezite tedavisine başlamalısınız.


Beden Kitle İndeksi ideal kilo ölçümünde her zaman doğru yöntem değildir!!

  • Spor yapan bireylerde: Beden kitle indeksi vücut kompozisyon değerlerini ölçmede yetersiz kalabilmektedir.Spor yapan kişilerde kas oranı yağ oranından fazladır.Sporcu bireylerin ideal kilosu spor dalına göre değişebilmektedir.
  • Hamilelikte: Hamilelikte ideal kiloyu yaş ve boya göre değerlendirmemeliyiz.Hamilelik süresince alınacak kilo bireylerin önceki ağırlığına göre değişim göstermektedir.Sağlıklı beslenme davranışı ile bebeğin gelişimi maksimum düzeyde olmalıdır.
  • Yeni doğum veya emzirme döneminde: Hamilelik sonrası ve emziklik döneminde kilo vermek uzun süreçte gerçekleşeceğinden doğru sonuç gözlemlenmeyebilir.6 aylık emzirme süreci sonlandıktan sonra bireylere ideal kilo hedefi verilmelidir.Emzirme sürecinde ve doğumdan sonra diyetisyene danışarak sağlıklı beslenebilirsiniz.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.