Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Zayıflamak İçin Besinleri Çiğnemenin Kritik Önemi !



Obezite vücuttaki yağ oranının aşırı miktarda olması sonucu diyabet,kalp rahatsızlıkları,tansiyon vb. sağlık problemlerini beraberinde getiren,kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıktır.Obezitenin sebeplerinden bazıları hızlı yemek yeme,besinleri büyük lokmalar halinde yutma,daha az çiğneme,yemek yerken farklı aktivitelerde bulunma,fiziksel aktivite azlığı,fazla miktarda besin tüketimidir.Obezite tedavisinde diyet ve beslenme davranış değişikliği kesinlikle gereklidir.Diyet yaparken sık sık önerilen yeme davranışlarından birisi de besinleri daha fazla çiğnemeniz olacaktır. Kilomuzu korumak yada zayıflamak için besinleri neden daha fazla çiğnememiz gerektiğini inceleyelim.



Çiğneme miktarının arttırılması beslenme durumumuzu ve kilo almamızı nasıl etkilemektedir?


Hızlı yada yavaş yemek yemek beslenme alışkanlıklarımızdandır.Fakat besinleri yavaş ve fazla miktarda çiğnediğimizde gıdalardan daha fazla lezzet alırız.Tükürük salgımızda besinler daha fazla çözülecektir ve tat alma duyumuzun artmasıyla beynimize daha fazla sinyal gönderilecektir.Çiğneme miktarımızın azaldığı durumlarda beynimize daha az sinyal gideceğinden bireyler porsiyon kontrolü yapmakta zorlanabilmektedir.


Beyinde tokluk sinyali yaklaşık 12-20 dk da oluşmaktadır.Bu süreçte  besinleri az çiğnediğimizde daha fazla porsiyon ve kalori tüketmiş oluruz.Bu durum uzun dönemde kilo almamıza sebep olur.

Araştırmalarda obezite ve çiğneme miktarları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.Obez bireylerde hızlı beslenme alışkanlığının olduğu gözlemlenmiştir.Genellikle her lokmayı 3-4 kez çiğneyen bireylerin obez,5-7 kez çiğneyenlerin kilolu,7-11 ve daha fazla çiğneme miktarına sahip olan bireylerin normal kiloda olduğu belirtilmiştir.Çiğneme miktarının azalmasının obeziteye sebep olabileceği ifade edilmiştir.Bu durumun bireylerin fiziksel aktivite yapma durumları ve hastalıklarına göre değişim gösterebileceği açıklanmıştır.Besinleri yavaş ve fazla çiğnemenin kilo kontrolü dışında sindirimi kolaylaştırması,besin emiliminin daha fazla olması,gıdalardan lezzet alınması anlamında birçok yararı bulunmaktadır.


Besinleri daha yavaş ve çok çiğnemek için neler yapabiliriz?


  • Gıdaları daha küçük parçalara bölerek tüketiniz.
  • Televizyon izlerken yada herhangi aktivite yaparken besin tüketmemeye özen gösteriniz.
  • Ara ve ana öğünlerin saatlerine dikkat ediniz.Açlık durumunun hızlı besin tüketmenize sebep olmasını engelleyiniz.
  • 20 dakikada yemek yeme kuralını uygulamaya çalışınız.
  • Her lokmayı çiğneme sayınızı not ediniz.En az 10-15 kez besinleri çiğnemeye çalışınız.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder