Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Obezite ve Su Tüketimi Arasında İlişki Var Mı?


Su tüketmek yada tüketmemek işte tüm mesele bu...
Obezite aşırı yağın vücutta birikmesi sonucu bireylerin diyabet,kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları beraberinde getiren kronik bir rahatsızlıktır.

  • WHO(Dünya Sağlık Örgütü) 'ne göre 2016 yılında dünyada 18 yaş ve üstünde bulunan yetişkin bireylerin %13'ü obez, %39'u ise hafif kiloludur.(1)
  • 2010 yılında Türkiye'de obezite görülme sıklığı %34,6 olarak ölçülmüştür.(2)
  • Sağlık Bakanlığı  diyet,fiziksel aktivite,beslenme alışkanlıkları değişikliği,çeşitli obezite ameliyatlarının obezite tedavisinde kullanılabileceğini belirtmektedir.
  • Diyet ve fiziksel aktivitenin obezite tedavisinde kesinlikle önemli olduğu vurgulanmıştır.
Obezite diyet tedavisinde yeterli su tüketimi,günlük bireyin enerji ve besin öğesi ihtiyacına uygun beslenilmesi,fast-food besinlerden uzak durulması önerilmektedir.Fakat su tüketiminin kilo verme yöntemi olarak kullanılması araştırmalarla kesinliği kanıtlanmamıştır.

Obezitenin tedavisi ve önlenmesinde su tüketiminin etkisini inceleyen çeşitli araştırmalar bulunmaktadır.Bazı araştırmalar obezite tedavisi ve önlenmesinde olumlu etkisi olabileceğini belirtirmişlerdir.Diğer araştırmalar fazla su tüketimi ve obezitenin ilişkili olduğunu ifade etmişler,obez bireylerin daha tuzlu beslenmelerinden dolayı su tüketiminin artacağı hipotezini öne sürmüşlerdir.Üç farklı cohort çalışmada (the Nurses’ Health Study I and II, and the Health Professionals Follow-Up Study) su tüketimi ve kilo alımı arasında ters etki bulunduğunu belirtmiştir.

İdrar osmalalitesinin değerlendirilmesi hidrasyon ölçümü açısından daha etkili sonuçlar vereceği belirtilmiştir.İdrar osmolalitesinin ölçümü nesnel laboratuvar sonuçlarıdır,öznel farklılık içermemektedir.

2009-2012 yılları arasında  18-64 yaşlarında olan 9,528 birey örneklem büyüklüğünde NHANES(Ulusal Sağlık Beslenme Sınavı Anketi) çalışmasına katılmıştır.Bireyler obezite durumlarına göre sınıflandırılıp osmolalite değerleri laboratuvarlarda incelenmiştir.Bireylerin osmolalite değerleri 800mOsm/kg ve üzerinde olanların yetersiz su alımı olduğu düşünülmüştür.(3)


NHANES adlı çalışmaya göre(3);
  • Çalışmaya katılan popülasyonun %32,6 'sının su tüketimi yetersiz bulunmuştur.(631.4 mOsm/kg)
  • Yapılan çok değişkenli analizlerde BKİ(Beden Kitle İndeksi) ve su tüketimi arasında anlamlı derecede ilişki olduğu belirtilmiştir.
  • Yetersiz su tüketimi yapan bireylerin diğer bireylere oranla BKİ değerlerinin 1.32 kg/m2 daha fazla olduğu vurgulanmıştır.
  • Obezite oranının az su tüketimiyle 1,59 kat daha yüksek olduğu belirtilmiştir.(p<0 li="">
  • Yetersiz su tüketimi ve obezite alanında daha fazla çalışma yapılmasının gerektiği önerilmiştir.
  • Araştırmanın tartışma bölümünde obez bireyler yetersiz su tüketimi sonrası aslında susadıklarında yemek yiyorlarsa açlık ve susuzluğu ayırt etmek amacıyla bireylere eğitim verilmesi gerekliliğinden bahsedilmiştir.
  • Obez bireylerin vücut yüzeylerinin büyüklüğü,kilo fazlalığı sebeplerinden dolayı daha fazla su ihtiyaçları olduğu anlatılmıştır.
  • Besinlerdeki su oranlarının farklılığının bu durumu etkilediği belirtilmiştir.Su oranı yüksek besinlerde genellikle daha fazla lif,daha az kalori olduğu ifade edilmiştir.
  • Obezite ve kilo vermede suyun olumlu etkileri bulunabilir fakat diyet,fiziksel aktivite vb. yöntemlerin yanında kullanılmalıdır.

Kaynakça;
2. Satman Ġ ve TURDEP çalışma grubu. TURDEP-II sonuçlarının özeti. İstanbulEkim 2010. ss: 3 (http://www.itf.istanbul.edu.tr, 2010)

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder