Omega 3 Nedir?
Omega 3 insan vücudu üretemediğinden diyetle alınması gereken doymamış yağ asitleridir.
Omega 3 yağ asitleri;
- EPA..............(Eikosapentaenoik Asit),
- ALA.............(Alfa Lionelik Asit),
- DHA............(Dokosaheksaenoik Asit) olmak üzere üç grupta sınıflandırılmaktadır.
Bu yağ asitlerinden ALA bitkisel ,diğerleri DHA, EPA ise hayvansal kaynaklıdır.
Soğuk su balıkları omega 3 açısından zengin besinlerdendir.
Somon,uskumru,hamsi,ton balığında omega 3 vardır.
Keten tohumu,avokado,ceviz fesleğen,chia tohumu yüksek miktarda omega 3 içeren bitkisel gıdalardandır.
Omega 3'ün Sağlığımıza Faydaları
- DHA beyin ve gözün yapısında bulunmaktadır,eksikliği sonucu çeşitli problemler oluşabilir.
- Hamilelik döneminde yeterince omega 3 alınması bebeğin zihinsel gelişimini desteklemektedir.
- Omega 3 yağ asitlerinin kalp sağlığımıza olumlu etkileri bulunmaktadır.
- LDL(Low Density Of Lipoprotein) halk arasında kötü kolesterolü azaltmaya katkıda bulunur.
- Kan basıncının azaltılmasına,bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir.
- DHA ve seratonin mutluluk veren hormon arasında doğru orantı olabileceği belirtilmiştir.
- DHA nın azalmasıyla,seratonin miktarı da düşebilmektedir.
- Omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenilmediğinde depresyon, alzheimer, hiperaktivite gibi sağlık problemlerinin oluşuma ihtimali artabilir.
- Omega 3 yağ asitlerinin astıma faydalı olabileceği çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder