Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Glisemik İndeks Ve Glisemik Yük Nedir?

Glisemik İndeks:  

  • Karbonhidrat içeren besinlerin tüketildikten sonra kan şekerini ne kadar yükseltebileceğini belirtmektedir.
  • Referans besinin 50 gramının ekmeğe oranla tüketildikten 2 saat sonra kan şekerini yükseltme yüzdesi olarak da ifade edilmektedir.
  • Bu kapsamda glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerimizde hızlı artışa sebep olabilir.
  • Glisemik indeks teriminde hangi besini tercih ettiğiniz önemlidir.
  • Besinlerin glisemik indeksinin yükselmesiyle diyabet,obezite gibi hastalıkların prevelansı artabilmektedir.
  • Gıdaların glisemik indeksini diyet posası miktarı,besin öğesi olmayan öğeler,besinlerin sindirim ve emilim oranları,yiyeceğin yapısı vb. faktörler etkilemektedir.
  • Çözünebilen posa miktarının artması besinlerdeki glisemik indeksi düşürücü etki yapmaktadır.
  • Besinlerdeki sindirim ve emilim oranı ile glisemik indeks arasında doğru orantı bulunmaktadır.
   Besinlerin glisemik indeksi;
   0-55 arasındaysa düşük,
   56-69 arası orta,
   70 ve üzeri yüksek olarak tanımlanmaktadır.


Glisemik Yük

  • Karbonhidratlı besinin tüketilen miktarının kan şekeri üzerindeki etkisi olarak açıklanabilir.
  • Tercih edilen besinin glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen glisemik yükü düşük olabilir.
  • Glisemik yükte önemli olan besinlerin tüketim miktarıdır.
  • Yüksek glisemik indekse sahip besinden az miktarda tüketilmesi ile glisemik yükü azaltılabilir.
  • Aynı zamanda glisemik indeksi düşük besinden fazla miktarda alınmasıyla glisemik yük artabilir.
  • Glisemik Yük= GI(Glisemik İndeks)/100*karbonhidrat miktarı(gram) formülü ile hesaplanabilmektedir.


NOT:Besinler sadece glisemik indeks ve glisemik yüke göre değerlendirilmemelidir.
Glisemik indeks ve yük yanlızca besinlerin kan şekerine etkisini ifade eder.
Glisemik indeksi yüksek besinlerde aynı zamanda çeşitli vitamin ve mineraller içerebilmektedir.

Kısaca besin alımında önemli olan miktarı,tüketim sıklığı ve hangi besini tercih ettiğimizdir.Bu faktörlere göre besinlerin kan şekerini yükseltme oranları değişebilmektedir.


Bazı besinlerin glisemik indeks değerleri;

Pirinç.....................................................98
Bulgur....................................................48
Beyaz ekmek.........................................72
Çavdar ekmeği.......................................58
Nohut.....................................................28
Mercimek...............................................25
Süt..........................................................27
Elma.......................................................38


Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder