Gelişen tıpta her gün hastalıkların tedavisinde farklı yöntemler keşfediliyor. Fakat,hastalığın tedavisi kadar oluşumunun engellenmesi de önemlidir. Hastalık riskinin azaltılması,yaşlanmanın geciktirilmesi amacıyla antioksidan besinlerden faydalanabilirsin. Antioksidanlar vücudumuz tarafından belirli miktarda üretilen aynı zamanda besinler yoluyla da alabildiğimiz kimyasal maddelerdir.Üzülerek söylemeliyim ki araştırmada yaşlandıkça antioksidan üretiminin azaldığı ifade edilmiştir.
Antioksidanlar iki önemli göreve sahiptir; oksidasyon sonucu serbest radikallerin oluşumunu engeller ve serbest radikalleri nötrleştirir. Serbest radikaller karasız yapıda,kısa ömürlü moleküllerdir,hücrelerin yapısının bozulmasına neden olur. 2000 yılında yayınlanan makalede serbest radikallerin hücre DNA' sını değiştirebildiğini ve bunun sonucunda kalp hastalığı,diyabet,kanser gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtilmiştir.Antioksidan açısından zengin besinler çoğunlukla sebze ve meyvelerdir.
Antioksidanların Görevleri;
- Yaşlanmanın geciktirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
- Bağ dokuyu destekleyerek sarkmaları engelleyebilir.
- Cildin yumuşak olmasında yardımcıdır.
- Serbest radikallerin aktivitesi sonucu oluşan rahatsızlıklara karşı vücut savunmasında etkilidir.
- Kırışıklıkların azaltılmasında rol oynar.
Hangi Besinlerde Antioksidan Bulunur?
Likopen: Domates,kuşburnu,karpuz,greyfurt gibi besinlerde likopen adı verilen antioksidan vardır.
Likopen ısıya karşı dayanıklıdır.
β-Karoten: Sarı,turuncu renkteki gıdalarda vardır. Isı,oksijene karşı dayanıksızdır. Havuç yüksek miktarda β-Karoten içermektedir.
E vitamini: Tokoferol olarak da bilinmektedir. Buğday,soya,mısır tokoferol içermektedir. E vitamini aynı zamanda yağda çözünebilmektedir.
C vitamini: Askorbik asit olarak da adlandırılır. Limon,çilek,portakal,yeşil biber gibi besinler c vitamini açısından zengindir. C vitamini sülfür,nitrozamin,süperoksit gibi radikalleri engeller. Kolajen dokuların sentezlenmesinde ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkilidir.
Kaynakça
Kasnak, C., & Palamutoğlu, R. (2015). Doğal antioksidanların sınıflandırılması ve insan sağlığına etkileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 3(5), 226-234.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder