Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Beyaz Ekmek Mi Tahıllı Mı?


Tahıl gruplarının beslenmemizde önemli yeri bulunmaktadır ve günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %55'i karbonhidratlardan(tahıl vb.) karşılanmaktadır. Tahıl olarak en çok ekmek tüketiliyor.Ekmek yalnızca karbonhidrat kaynağı değil aynı zamanda protein,mineral,özellikle B gruplarını içeren besindir.Tüketimi genellikle diyet yapanlar tarafından kilo aldırdığı düşünülerek ihmal edilir.FAKAT kilo alımından sadece bir besini sorumlu tutmak mümkün değildir.Karbonhidratların günlük ihtiyacımızdan yetersiz alınmasının sağlık açısından çeşitli problemleri beraberinde getireceği de göz önünde bulundurulmalıdır.Ekmek veya herhangi bir gıda da tüketim miktarının yanı sıra tükettiğimiz besin türü de önemlidir.

Türkiye'de 2012 yılında yapılan araştırmada ekmek türleri olarak günlük %39 beyaz ekmek , %30 kepekli ve tam tahıllı ekmek, %17 bazlama-lavaş ve yufka, %12 simit tüketildiği belirtilmiştir(2).

Hem diyabet hastaları, kilo kaybını hedefleyenler hem de sağlıklı insanlar için en uygun ekmek çeşidi tahıllı olanlarıdır.


  • Kalori anlamında beyaz ekmekle tahıllı ekmek arasında büyük fark yoktur. 
1 ince dilim beyaz ekmek................64 kcal iken;
1 ince dilim tam tahıllı ekmek ........57 kcal'dir.

  • Beyaz ekmek hazırlanırken buğdayın kepek ve öz kısmının çıkartılmasıyla vitamin,mineral ve posa kayıpları yaşanmaktadır.
  • Dolayısıyla beyaz ekmekteki lif oranı tahıllı ekmekten azdır.
Tam tahıllı 1 ince dilim ekmekte 1.2 gram lif bulunurken,
1 ince dilim beyaz ekmekte 0.57 gram lif vardır.

  • 20-25 gram günlük posa alımı sağlıklı bireylere önerilmektedir.
  • Lif oranındaki artış glisemik indeksi düşürür, besinlerin sindirilmesiyle kan şekeri ani yükselme göstermez.Tahıllı ekmeklerin glisemik indeksi beyaz ekmeğe göre düşüktür.
  • Tahıllı ekmek beyaz ekmeğe oranla fazla lif içerdiğinden daha uzun süre tok kalmamızda etkili olabilir.
  • Bir çalışmada tahıllı ekmeklerin daha yoğun ve sert kıvamlı olduklarından hızla yutulmadığı ve çiğneme sayısının arttığı belirtilmiştir.
  •  Bu nedenle doygunluk hissi oluşuncaya kadar gereksiz kalori alımının engellenmesinde yardımcı olabilir.



1.KALKAN, İ., & ÖZARIK, B. Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık Üzerine Etkisi. Aydın Gastronomy1(1), 37-46.
2.Şanlıer N. 2012. Tam tahıl ürünleri ve sağlık üzerine etkileri. Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu, ss. 48-54, Ankara.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder