'Kahve karbonhidratlar,lipitler,azotlu bileşikler,vitaminler,mineraller,alkoloidler ve fenolik bileşiklerin bulunduğu binden fazla kimyasal bileşik içeren kompleks içecek' olarak tanımlanmıştır(1)
Kafein,diterpen alkol,klorojenik asit vb. bileşikler bulundurması sebebiyle kahve sağlığımıza etki etmektedir.Geçmiş yıllarda gözleme dayalı yapılan çalışmalarda kahve tüketimi artması sigara, hareketsiz yaşamla ilişkilendirilmiş.Dolayısıyla kahvenin sağlığımıza potansiyel olumsuz etkisi olabileceği belirtilmiştir.Fakat son yıllardaki çalışmalarda kahvenin çeşitli hastalık risklerini azaltabileceği ifade edildiğinden sağlığa etkisi tartışılmaktadır.(2)
Kafein: Kahvede bulunan kafein oranı kahvenin türüne,kavrulma ve hazırlanma şekline göre
değişebildiği açıklanmıştır.
Miktarlara Göre Farklı Kahvelerin Kafein Oranları (alıntıdır)
Kahve çeşidi Miktar Kafein(mg)
- Filtre 150ml 112mg
- Espresso 30ml 40mg
- Starbucks Latte 480ml 150mg
- Nescafe Gold 225ml 52mg
- Nescafe Klasik 225ml 72mg
Kahvede bulunan kafein vücutta adenozin yerine reseptörlere bağlanarak uyarıcı etki yapmaktadır.
Merkezi sinir sistemini uyarmaktadır ve metabolizmayı hızlandırabilmektedir.
Tüketilen kafein difüzyonla taşınması sebebiyle tüm hücrelere zorlanmadan ulaşmaktadır.
Kafeinin kalp sağlığı üzerine etkisi hala araştırılmaktadır.
Günde 500 mg'dan fazla tüketilen kahvenin tedirginlik,huzursuzluk oluşturabileceği ifade edilmiştir.
Klorojenik Asit: Kahve içeriğinde bulunan klorojenik asit sebebiyle antioksidan, antibakteriyel ve antikanserojenik özellik gösterdiği belirtilmiştir.
KAHVE ve SAĞLIK
1.Kalp Hastalığı:
Kahvenin kalp sağlığına faydası veya zararı net olarak belirlenmemiştir.Kahvede bulunan diterpen alkollerin kan homosistein ve kolesterol seviyesini arttırabileceği düşünülmektedir. Bu etkinin kahve kaynatılarak yapıldığında daha fazla olabileceği söylenmiştir. Fakat American Heart Association kahve içme alışkanlığının kadınlarda daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirildiğini yayınlamıştır(3) Kalp sağlığı üzerine kahvenin etkisi konusunda daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğu konuyla ilgili araştırmalarda belirtilmiştir.2.Diyabet:
1966'dan Temmuz 2009 yılına kadar çay,kahve ve kafeinsiz kahve tüketiminin diyabet riskiyle ilişkisini araştıran meta-analiz çalışmasında bir günde tüketilen her bir fincan kahve diyabet oluşum riskinde %7 azalma ile ilişkilendirilmiş(4)Fakat kahvenin diyabeti azaltabileceği konusunda yeterince araştırma bulunmamaktadır.
3.Kanser:
Kanser hastalığı genetik,stres,diyet,fiziksel aktivite,obezite gibi faktörlerden etkilenmektedir.Kahvenin antioksidan özelliğiyle vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasıyla ve inflamasyonu azaltmasıyla kansere karşı olumlu etkileri olabileceği ifade edilmiştir.Ancak farklı çalışmalarda kahve tüketimiyle kanser arasında ilişki bulunamamıştır.Kahvenin olumlu yada ters etkiye sahip olması konusundaki araştırmalar az sayıdadır,farklı kanser tiplerinde değişik etkiler gözlemlenebileceği ifade edilmiştir(2)
Kaynakçalar
1.Esquivel P, Jiménez VM. Functional properties of coffee
and coffee by-products. Food Res Int 2012; 46(2): 488-95.
2.Sözlü, S., Yılmaz, B., & Tek, N. A. Kahve tüketimi ve bazı hastalıklarla ilişkisi: son yıllarda yapılan insan temelli araştırmaların irdelenmesi. SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(2), 33-39.
3.https://www.heart.org/en/news/2018/09/28/is-coffee-good-for-you-or-not
4.Huxley, R., Lee, C. M. Y., Barzi, F., Timmermeister, L., Czernichow, S., Perkovic, V., ... & Woodward, M. (2009). Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Archives of internal medicine, 169(22), 2053-2063.
4.Huxley, R., Lee, C. M. Y., Barzi, F., Timmermeister, L., Czernichow, S., Perkovic, V., ... & Woodward, M. (2009). Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Archives of internal medicine, 169(22), 2053-2063.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder