Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Kışın Nasıl Beslenmeliyiz?


Kış aylarında az miktarda yapılan fiziksel aktivite ve yüksek kalorili besinlerin daha fazla tüketilmesi kilolara davetiye çıkarıyor. Televizyon karşısında daha fazla atıştırmalık tüketiliyor. Genellikle atıştırmalık olarak hem şeker hem yağ oranı fazla besinler tercih ediliyor. Bu alışkanlık sürekli devam ettiğinde tartıda ay sonunda artış olarak geri dönüyor. Bireyler yaz aylarındaki kadar beslenmelerine dikkat etmiyor. Fakat hem hayatımızın tüm dönemlerinde sağlığımız için hem de daha kaliteli yaşamak için  sağlıklı beslenmeliyiz. Peki, kış aylarında sağlıklı beslenme adına neler yapabiliriz? Kış aylarında özellikle beslenmemizde dikkat etmemiz gereken bazı kuralları inceleyelim.


1. Yeterli Su Tüketmek

Havaların soğumasıyla birlikte su tüketim oranı düşüyor. Su ihtiyacımız aynı kalıyor, bu durumdan metabolizmamız olumsuz etkilenebiliyor. Unutmayalım, vücudumuzun yaklaşık olarak %75'i sudan oluşuyor, tüm metabolik faaliyetler su varlığında gerçekleşiyor. Vücut ısısının dengelenmesi su sayesinde sağlanıyor. Aynı zamanda bireyler su içmediğinde susuzlukla açlığı karıştırıp daha fazla yemek yiyebiliyor. Dolayısıyla yaz,kış fark etmeden günlük yeterince su tüketmeliyiz. Ufak not: su yerine tüketilen çay, kahve gibi sıvılar suyun yerini tutmuyor. Günlük su ihtiyacımız kilomuza, fiziksel aktivite durumumuza göre değişebiliyor.


2. Öğün atlaması yapmamak

Öğün atlaması yaptığımız takdirde açlık süresi uzayabiliyor. Kan şekerinde düşmeler, konsantrasyon bozuklukları oluşup iş verimliliği azalabiliyor. Buna ek olarak bireyler kan şekerini hızlı yükseltmek amacıyla şeker ve yağ oranı yüksek besinlere yönelebiliyor. Kısa vadede kan şekeri yükselsede uzun vadede kan glikozunda dengesizlikler oluşabiliyor. Artıştan sonra tekrar kan şekeri azalıyor, tekrar vücutta şeker isteği oluşabiliyor. Bu döngü size uygun öğün planlaması yapılana kadar devam ediyor.
Muhakkak öğünlerimizi zamanında tüketelim.


3.Fiziksel Aktiviteyi Arttırmak

Sağlıklı beslenme gibi yeterli fiziksel aktivite de hayatımızın her döneminde bulunmalıdır.
'Sizde spor salonuna gitmeye zamanım olmuyor' diyenlerden misiniz? Fiziksel aktivite yapmanın tek yolu spor salonuna gitmek değildir,farklı fiziksel aktivitelere yönelebilirsiniz. En kolay yapılabilecek fiziksel aktivitelerden birisi yürüyüştür. Sağlıklı bireylerin haftada 3-4 gün 45 dakikalık yürüyüş yapması öneriliyor. Hava soğuk yürüyüş yapmak da istemiyorum diyenler ise evde yapılabilecek hareketleri araştırabilir. Az hareket yapmak her zaman hiç hareket etmemekten daha iyidir.


4.Sebze ve Meyve Tüketimi

Sebze ve meyveler içerdikleri vitamin ve mineraller sebebiyle bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynuyor. Posa bulundurmasıyla kabızlığı engelleyebiliyor, sindirim sistemini düzenliyor.
Özellikle C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveleri kış aylarında tüketerek vücut direncini arttırabiliriz. Çocukların tüketmeyi sevmediği besinleri farklı formlarda hazırlayabiliriz. Kış aylarında tabaklarımızı sebze ve meyvelerle renklendirelim.

5.Doğru Besin Tercihleri Yapmak

Atıştırmalık olarak şeker ve yağ oranı yüksek, besinsel değeri düşük olan gıdaları  tercih etmeyelim. Sağlıklı tarifler deneyerek farklı alternatifler oluşturabilir yada besin etiketi okuma alışkanlığı edinebilirsiniz. Blogumda bulunan sağlıklı tarifler bölümünden faydalanabilirsiniz. Hamur işleri yerine sık olamamak ve porsiyon kontrolü şartıyla sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. Yağda kızartılmış gıdalar yerine sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlananları tercih ediniz.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder