Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Akne Tedavisinde Beslenmenin Püf Noktaları


Zoretanin ve roaccutane gibi ilaçlar sivilceyi A vitamini türevi olan izotretinoinle çözmeyi hedefler.
Yağda çözünen A vitamini gün içerisinde fazla alınması durumunda idrar yoluyla dışarı atılmaz,karaciğerde depolanır. Roaccutane almak için diğer akne tedavi yöntemlerinin sonuçsuz olması gerekiyor. Sağlığa olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla zoretanin ve türevlerini kullanmadan ve kullanım sırasında doktorunuz kan tahlili istiyor. AST,ALT,trigliserit,kolesterol vb. kan değerlerinize dikkat ederek ilaç kullanım durumunuzu belirliyor. Karaciğer ve böbrekle ilgili rahatsızlıklarda zoretanin ve türevlerini kullanmayınız.

Zoretanin tedavisinde kuruluk,yorgunluk,karaciğer yetmezliği,böbrek yetmezliği gibi yan etkileri gözlemlenebiliyor. Roaccutane kullanım sürecini daha rahat geçirmek ve yan etkilerini azaltmada beslenme önemli rol oynuyor.

Akne Tedavisinde Beslenme Önerileri


1. Yağ içeriği yüksek pasta,krema,kaymak,kızartma,cips,fast food gibi besinleri azaltın.


Roaccutan'ın kolesterol, trigliserit gibi kan yağ değerlerini yükselteceği belirtilmiştir.Kan yağ değerlerinin çok artmasını önlemenin yollarını maddeler halinde okuyabilirsiniz.
  • Haşlama,ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. 
  • Kavrulmamış ceviz,fındık,badem ve balık gibi doymamış yağ içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz. 
  • Balıktaki omega 3 yağ asitleri kolesterol, trigliserit gibi kan yağ değerlerinin dengede tutulmasına yardımcı oluyor.Haftada 2-3 kez balık tüketebilirsiniz.


2.A vitamini içeren besinlerin tüketim sıklığını ve miktarını azaltın.


Özellikle havuç,karaciğer gibi besinlerde a vitamini yüksek oranda bulunur, yememeye özen gösterin.


3.Alkol içmeyin.


4. Gün içerisinde yeterince su tüketin.


Su tüketimi;
*metabolizmanın düzgün çalışması,
*vücuttan toksinlerin atılması,
*ısı kontrolünün sağlanması
*kan yoluyla besin ve oksijenin taşınması için gereklidir. 

Sağlıklı bireylere gün içerisinde yeterli su tüketmesini öneririm.İlaçlı akne tedavisi alanlar su tüketimini biraz daha arttırabilirler.

Su içilmesi roaccutane türevleri ilaçlardaki susuzluk, kas ağrısı,halsizlik,kabızlık gibi problemlerin daha az görülmesini sağlayabilir.


5. Posa miktarını arttırın.


Lif içeriği yüksek sebze,meyve,yulaf gibi besinleri kolesterol,trigliserit gibi kan yağlarının dengelenmesi ve kabızlığın önlenmesinde kullanabilirsiniz.

Doktorunuzu karşılaştığınız yan etkiler konusunda bilgilendiriniz.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder