Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Besin Etiketi Nasıl Okunmalıdır?





Paketli ürünlerle hayatımızın birçok alanında karşılaşıyoruz. Tatlı tüketmek istediğimizde çikolata vb. , diyetteyken light ürünler, zamanımız yoksa pratik hazırlananlar... Beslenme konusunda farkındalığımız  artıyor;daha sağlıklı olanlarını almak istiyoruz. Peki, gıdaları tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Sadece kalorisine bakmak yeterli midir? Her light ürün gerçekten sağlıklı mıdır?

Tükettiğimiz besinin kalitesini öğrenmek amacıyla besin etiketini doğru okumamız gereklidir. Besin etiketi okumanın püf noktalarını öğrenerek sizde daha kaliteli beslenebilirsiniz.

BESİN ETİKETİ OKUMANIN PÜF NOKTALARI

  • Gramaj-porsiyon hesabı yapmak

Paketli gıdalarda genellikle 100 gram,1 porsiyon gibi bilgiler referans alınarak besin etiketi oluşturulabiliyor. Önemli olan husus tüketmek istenilen besinin kaç gramdan yada porsiyondan oluştuğudur. Tüketilen besin miktarını belirtilen gramaja oranlayarak hesaplayabiliriz. Örneğin 100 gram besin 20 gram protein içerip 2 porsiyondan oluşuyor. Bu durumda 1 porsiyonu 50 gram ve 10 gram protein içeriyor.

  • Besin İçeriğini İncelemek

*Doymuş Yağ İçeriği: Doymuş yağ içeriğinden zengin beslenmek kalp-damar, kanser ve obezite oluşum ihtimalini yükseltebilir. 1 paketli üründe doymuş yağ oranının 1 gramdan daha az olmalıdır.
*Trans Yağ İçeriği: Mümkünse trans yağ içermeyen veya her paketinde maksimum 0,5 gram trans yağ içeren besinleri tercih ediniz.

*Kolesterol: Paket içeriğinde en fazla 20 mg kolesterol içeren pkaetli ürünleri tercih edebilirsiniz.

*Tuz: 100 gramında 1,25 gramdan daha az tuz bulunmalıdır. Fazla tuz tansiyon,kalp-damar rahatsızlıkları açısından risk faktörüdür. Gün içerisinde en fazla 1 çay kaşığı kadar tuz tüketilebileceği unutulmamalıdır.

*Karbonhidrat oranı/Şeker/Posa
👉Paketli üründeki karbonhidratta şeker ve posa vb. herşey dahil olmaktadır. Daha sonrasında besinde bulunan şeker miktarı belirtilir. Belirtilen şekerin ilave mi doğal mı olduğunu öğrenmek amacıyla içindekiler bölümüne bakınız. İçindekiler bölümünde glikoz şurubu, invert şeker, destroz,maltoz, fruktoz şurubu,destrin,galaktoz,esmer şeker,şeker pancarı,elma suyu konsantresi,sakkaroz vb. yazıyorsa üründe eklenti şeker vardır. Üründeki şekerden eklenti şeker oranını eksiltiğimizde doğal şeker miktarını buluruz. Doğal şeker süt,meyve gibi besinlerde bulunmaktadır. İlave şeker oranı yüksek olan besinleri sık sık tercih etmemeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü eklenti şekerden gelen kalorinin günlük enerji alımımızın %5'ini aşmaması gerektiğini ifade ediyor.
👉Lifli besinlerin sindirim sistemimize birçok faydası bulunmaktadır. Kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, sindirim sistemini çalıştırır. 1 paketinde 7 gramdan fazla lif bulunan besinleri tercih edin.

Etiketteki İşaretler Ne Anlatıyor?


Laktoz içerir: Laktoz intoleransınız varsa laktoz içeren besinleri tercih etmeyin aksi taktirde şişkinlik,kabızlık,gaz gibi problemleriniz olabilir. Laktoz süt ve süt türevleri içeren besinlerde bulunur.
Gluten: Çölyak hastalığı bulunan bireylerin sindirim sistemi gluteni tolere edemeyebilir. Dolayısıyla çölyak rahatsızlığınız varsa gluten içermeyen besinler tercih ediniz.

Sonuç olarak herhangi besin almak istediğinizde bu kriterlere dikkat ederek daha sağlıklı olanlarını tercih edebilirsiniz. 

Sağlıklı Günler Dilerim.

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder