Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Meyve Mi? Meyve Suyu Mu?


Günlük beslenmemizin vazgeçilmez öğelerinden birisi de meyvelerdir.Meyvelerin sağlığımıza birçok faydası vardır.Vücudumuz için gerekli olan vitamin-mineral diyet yoluyla almamızda yardımcıdır. Posa içeriğiyle sindirim sistemimizi düzenler,kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Meyveler aynı zamanda çeşitli antioksidanlar ihtiva etmektedir. Antioksidanlar vücuttan serbest radikallerin uzaklaştırılmasında önemli rol oynar. Peki, meyve suları da meyveler kadar sağlıklı mıdır?


Meyve Suları Yerine Meyvenin Kendisini Tercih Edin!

Diyetimizde neden meyve suyu tüketmemiz gerektiğini 4 madde ile inceleyelim.
  • Vitamin-Mineral Kayıpları: Vitaminler ısı,ışık gibi faktörlerden etkilenir. Meyve suları hazırlanırken çeşitli işlemler uygulanır. Bu işlemler sonucunda meyve suları daha az vitamin barındırabilir. Dolayısıyla, meyve tüketmek daha yararlıdır.
  • Eklenti Şeker Meyvelerin içeriğinde doğal şeker bulunur. Hazır meyve suları elde edilirken ise meyveler seyreltilmektedir ve eklenti şekerlerle tatlandırılabilmektedir. Eklenti şekerlerin boş kalori içerdiğini unutmayalım.  Taze meyve-sebze yemek önceliğiniz olsun.
  • Kalori: Meyve sularında kalorileri likid(sıvı) formda aldığımızdan porsiyon kontrolü yapmanız zorlaşır. 1 bardak meyve suyunu evde hazırladığınızda ise yaklaşık olarak 3-4 adet meyve sıkmanız gerekebilir. Meyvenin kendisini 3-4 adet yemek daha zorken içmesi kolaydır. Dahası, katı besinler sıvı içeceklere göre kan şekerini daha hızlı yükseltebilir.
  • Lif: Meyveleri sıkarken posanın bir kısmını kaybederiz. Günlük diyetimizle almamız gereken lif miktarı yaklaşık 25-30 gramdır. Lifli beslenmek uzun süreli tokluk sağlanmasına katkı sağlayabilir.
Kilo kontrolünde başarılı olmak ve etkilerinden daha fazla faydalanmak amacıyla meyvenin kendisini tüketmenizi öneririm. 

Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder