Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Neden Sürekli Aç Hissediyorsun?


Sürekli açlık hissedip doymak bilmiyor musunuz? Yanlış beslenme alışkanlıkları, duygu değişikliği vb. pek çok sebep buna neden olabilir. Listelenen maddelere dikkat ederek artık buzdolabına daima gitmek zorunda kalmayacaksınız.

1.Fazla basit karbonhidrat tüketmek
Basit karbonhidratlar kan şekerimizin ani yükselmesine ve sonrasında düşmesine neden olmaktadır. Kan şekeri düşünce tekrar yemek yemek durumunda kalırsınız.Dolayısıyla kısa sürede acıkırsınız. Basit karbonhidrat yerine lif oranı yüksek olan bulgur,tam tahıllı ekmek,yulaf ezmesi tercih edebilirsiniz.

2.Yetersiz Protein alımı
Proteinler yapıcı onarıcıdır,enzimlerin yapısına katılırlar. Vücut savunmasının çalışmasında etkin rol oynarlar. Ayrıca proteinler uzun süreli tokluk sağlarlar. İhtiyacımızdan az tüketilmesi neticesinde gün içerisinde sürekli açlık hissedebilirsiniz. Yumurta,balık,et,tavuk,süt,peynir gibi besinler proteinden zengindir. Bu besinleri yaş,boy,kilo gibi durumlarınıza uygun olarak bu besinleri tüketin.

3.Su tüketmemek
Susuzlukla açlık hissini birbirine karıştırıp daha fazla besin tüketebilirsin. Günde ne kadar su tükettiğini not ederek bunun önüne geçebilirsin.Yalnızca susadığında değil, her gün yeterli su tüketmeye dikkat etmelisin. 

4.Duygusal Açlık
Gerçekten aç mısın? Aşağıdaki sorulara verdiğin yanıtlara bakarak duygusal açlık mı fiziksel açlık mı hissettiğini anlayabilirsin.
  • Açlığın aniden mi ortaya çıktı?
  • Sinirlenince,üzülünce kendini yemekle mi kandırıyorsun?
  • Belirli spesifik çikolata,tatlı gibi yiyecekleri mi tüketmek istiyorsun.
  • Yemek yediğin için pişmanlık duyuyor musun?
Bu sorulara evet yanıtı veriyorsanız duygusal nedenlerle sürekli açlık hissediyor olabilirsin.Yemeğin sorunlarını çözmeyeceğini kendine hatırlatmalısın. Belkide farklı uğraşlar edinmelisin.

5.Çok Az yemek
Belki de gerçekten açsındır. Günlük ihtiyacından az beslendiğinde aç hissetmeniz olağan durumdur.
Öğün sayınıza dikkat edin.Dengeli ve yeterli beslenin.

6.Kaliteli Uyku Almamak
Yeterli uyumadığınızda  ghrelin adlı açlık hormonunuzun miktarı artabilir. Leptin tokluk hormonu miktarı azalabilir.

NOT: Beslenme konusunda diyetisyene danışarak yaş,boy,kilo vb. durumlarına uygun diyet yapabilirsin.

Sağlıklı günler dilerim.



Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder