Ramazan günlerini daha kolay geçirmek için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken kurallar var. Bu kurallardan birisi de muhakkak sahura kalkmak. Aç kaldığımız sürenin daha fazla uzamaması, gerekli besin öğelerini gün içerisinde tamamlamak için sahura kalkmalıyız.
Pekçok kişi 'Sahurda ne yemeliyim?' diye düşünüyor. Sahurda da diğer ana öğünler gibi yeterli karbonhidrat,protein,yağ almalı ve su içmeliyiz. Bahsi geçen besin öğelerinin hangi gıdalarda daha çok bulunduğunu maddeler halinde inceleyelim.
1.Proteinler
Proteinler büyüme-gelişmeyi sağlar ve yapıcı onarıcıdır. Aynı zamanda uzun süreli tokluk için gereklidir. Protein içeren besinler yumurta,süt-yoğurt-kefir,peynir çeşitleri,et,tavuk,balıktan sahurda tüketmeliyiz.Kefir,yoğurt gibi gıdalar sindirim sistemimize olumlu etkileri vardır. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır.
2.Karbonhidratlar
Sahurda lif içeriği yüksek tahıllı ekmekler,yulaf ezmesi,sebze&meyveler tercih edebiliriz. Lif içeriği yüksek besinler uzun süreli tokluk sağlayacaktır.Basit karbonhidratlı besinler,tatlılar tercih etmeyelim. Çünkü bu besinler hem kan şekerimizde dengesizlik oluşturu çabuk acıktırabilir hem de susamamıza neden olabilir. Tabağımıza mutlaka rengarenk sebze ve meyveleri eklemeyi unutmayalım.
3.Yağlar
Yağ olarak kuruyemiş,zeytin,fıstık ezmesi gibi besinlerden yiyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken kızartılmış besin tüketmemektir. Kızartmalar sindirimi zor olduğundan uzun süre uyuyamayabilirsiniz. Buna ek olarak susuzluk yaşayabilirsiniz.
4.Su tüketimi
İftarla sahur arasında yeterince su içtiğimizden emin olalım.
Aşırı baharatlı,tuzlu besin tüketmeyelim.
Haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanalım.
Sağlıklı Günler Dilerim,
Dyt Buket Akbulut
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder