Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Karantina Döneminde Çocuklar İçin Öneriler


Koronavirüs sürecinde ailecek evde kalıyoruz. Çocukların evde hareketsiz kalması, aşırı abur cubur tüketimi kilo artışına sebep olabilir. Anne ve babaların çocukların karantina dönemini daha sağlıklı geçirmesi için dikkat etmesi gerekenleri beraber inceleyelim.


1.Sağlıklı Beslenerek Örnek Olun

Yeterli ve dengeli beslenme çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerinin anahtarıdır. Yanlış beslenme çocuklarda vitamin-mineral eksikliğine,obezite gibi durumlara sebep olabilir.Karantina döneminde kilo almalarını önlemek için sağlıklı beslenerek onlara örnek olun.Siz sağlıklı beslenirseniz onlarda sizi takip edecektir. Abur cubur,kola,gazoz ve paketli besin tüketimlerini sınırlayın. Besin çeşitliliğini arttırın,sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Haşlama,ızgara gibi yöntemlerle besinleri hazırlayın. Kuruyemiş, kefir, yumurta, süt, yoğurt, sebze, meyve gibi besinleri tercih edin.

 2.Ailecek Evde Hareket Yapın.

Evde kaldığımız sürenin artması hareketsizliği de beraberinde getirdi. Hareketsizliği önlemek, sindirim sistemimizin sağlığını korumak için basit fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Fakat hareket yaparken kendinizi fazla zorlamayın, sakatlık riskine dikkat edin. Hangi fiziksel aktivitenin size uygun olduğu konusunda spor hocalarına danışabilirsiniz.

3.Beraber Kaliteli Zaman Geçirin.

Karantina döneminde çocukların ekran karşısında geçirdiği zaman arttı. Daha kaliteli zaman geçirmek amacıyla yaşına uygun etkinlikler yapabilirsiniz. Beraber yemek yapabilir, online müzeleri gezebilirsiniz.Resim yada puzzle yapmaya yönelebilirsiniz.

4.Su Tüketiminize Dikkat Edin.

Suyun sağlımız açısından pek çok faydası vardır. Su vücudumuzdan toksinlerin atılmasında etkilidir. Vücudumuzun yaklaşık %70'i sudan oluşur. Sindirim,dolaşım gibi sistemlerin yeterli çalışması için su tüketin.Hem kendi hem de çocuğunuzun su tüketimine özen gösterin.

5.Mutlaka El Yıkama Alışkanlığı Kazandırın.

Koronavirüsten korunmanın en etkili yolları diğer kişilerle sosyal mesafenize dikkat etmek ve ellerinizi yıkamaktır. Çocuklarınıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırın.

 Ellerinizi 
  • dışardan eve geldiğinizde,
  • yemek yemeden ve hazırlamadan önce,
  • alışveriş sonrası,
  • kirlendiğinde,
  • öksürük ve hapşırık sonrası,
  • çöp attıktan sonra,
  • dişlerimizi fırçalamadan önce,
  • tuvaletten çıkınca,
en az 20 sn boyunca su ve sabunla yıkayın. Sabunun elimizin tüm yüzeylerine dağıldığından emin olun.


Koronavirüsle ilgili öküsürük,nefes darlığı ve yüksek ateş durumunda maskenizi takıp sağlık kuruluşuna başvurun.Yalnızca korona virüs döneminde değil her zaman sağlıklı beslenin. Unutmayın siz sağlıklı beslenirseniz çocuklarınızda aynısını yapacaktır.

Kaynak


Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder