Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Sürekli Açlık Hissine Karşı 7 Öneri



Sürekli açlık hissi pekçok nedenden kaynaklanabilir. Sürekli açlık hissine karşı 7 öneriyi sizin için hazırladım.

  1. Basit karbonhidrat tüketimini azaltın!

Gün içinde tükettiğiniz basit karbonhidratlar kan şekerinizde dalgalanma oluşturabilir. Tüketildiğinde kan şekerinde ani yükselme ardından kan şekerinde ani düşme oluşabilir. Düşen kan şekerini dengelemek için tekrar yeme isteği oluşur. Bu duruma sebep olan besinler tatlılar, bisküviler,hamur işleri,kola,gazoz gibi içeceklerdir. Kan şekerini hızlı yükseltecek besinleri sürekli tüketmeyin.

      2.Kompleks karbonhidratlı besinleri tercih edin!

Genellikle bilinçsiz diyet yapılırken karbonhidratlardan uzak durulur. Bu durumlarda baş ağrısı,sürekli açlık,konsantrasyon eksikliği ve halsizlik yaşanabilir.Doğrusu ise günlük karbonhidrat ihtiyacınızı basit yerine kompleks olanlardan karşılamaktır. Karbonhidrat konusunda kafa karışıklığı yaşamamanız için kompleks olanların tanımını yapayım. Kompleks karbonhidratlar lif içeriği yüksek kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olmayan gıdalardır. İçeriğindeki lif miktarı,uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Kompleks karbonhidratlara bulgur,yulaf ezmesi,tahıllı ekmekler,sebze ve meyveler örnek verilebilir. Yani ekmek ve meyveyi kesmek yerine açlık hissetmemeniz için doğru kaynaktan yeterince tüketmelisiniz.

      3.Yeterince Su İçin!

Yeterince su tüketmediğinde susuzlukla açlık hissini birbirine karıştırabilirsin. Aslında vücudunun suya ihtiyacı varken yemek yemek isteyebilirsin.Yalnızca bu durumu engellemek için değil sağlıklı yaşam sürdürebilmek için su içmelisin.Suyun vücudumuza pekçok yararı olduğunu hatırlayalım. Vücuttan toksinlerin uzaklaştırılması,sindirim ve dolaşım gibi sistemlerin çalışması,kabızlığın giderilmesi vb. için suya ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla su içmek için susamayı beklemeyin! Yeterince su içmeye dikkat edin!


      4.Ara Öğün Yapın!

Öğün atladığımızda yada ara öğün yapmadığımızda günlük ihtiyacımız olan besin öğelerini karşılamakta sorun yaşayabiliriz. Belki sürekli açlık hissetmenizin nedeni öğün atlamaktır. Ara öğünler genellikle ihmal edilir. Fakat araöğünde 1 kase yoğurt yanında 1 porsiyon meyve ile sürekli açlık hissini engelleyebilirsin.

     5.Aşırı stres,endişe yapmayın!

Duygusal durumların çözümü için bazıları yemeğe başvurmaktadır. Genellikle bu tür açlıkta belirli besin istekleri pasta,çikolata gibi olmaktadır. Fizyolojik açlıktan farklı olarak aniden yeme isteği oluşturur. Eğer sürekli stres,endişe hissediyorsanız psikolog ve diyetisyene danışabilirsiniz.

     6.Protein miktarına dikkat edin!

Sadece kalori hesabı yapmayın! Yeterince kalori alsanız da vücudunuzun ihtiyaçları karşılanmayabilir. Her kalorinin vücudumuzdaki işlevi aynı değildir. Yeterince kalori almanız yeterli protein aldığınız anlamına gelmez. Proteinler uzun sürekli tokluk sağladığından az tüketilmesi sürekli açlıkla sonuçlanabilir. Protein kaynakları et,yumurta,kurubaklagil,tavuk,balık,yoğurt,kefir vb. besinlerdir. Sürekli açlık hissine karşı yeterli protein almanızı öneriyorum.

     7.Doktora ve diyetisyene danışın!

Sürekli açlık hissetmenizin nedeni diyabet yada tiroit bezinin fazla çalışması gibi problemler olabilir. Bu durumda doktora danışarak kan tahlili ve diğer bulgular neticesinde rahatsızlığınız teşhis edilebilir. Teşhis sonrası hastalıklara uygun beslenme için diyetisyene danışabilirsiniz.



Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder