Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Kalp Sağlığı İçin 5 Maddeye Dikkat Edin!

 

Kalp sağlığınızı hastalıklara karşı korumak için neler yapıyorsunuz?
Tansiyon,LDL kolesterol,trigliserit,açlık kan şekeriniz ve bel çevreniz genel sağlık durumunuz hakkında bilgiler verebilir.Yukarıdaki 5 maddeye dikkat ederek kalp hastalığı riskinizi azaltabilirsiniz.
Tansiyon,kolesterol vb. için ideal değerler verilse de doktorunuzun yaş,hastalık vb. durumlara uygun farklı tavsiyeler de bulunabileceğini unutmayın!

Tansiyon

Tansiyon kalbinizin kasılıp gevşerken kanın atardamarlara uyguladığı gücü ifade eder.Kan damarları ve kalbin çalışması durumunu tansiyonunuz gösterir.Kan basıncının artmasına neden olan faktörlerden biri de esnek olmayan daralmış arterlerdir.
Tansiyonun kalp sağlığı açısından önemini 3 faktörle inceleyelim.
1.Kan damarlarındaki hasarı kolaylaştırması sonucu yağlı plak sayısında artış meydana gelebilir.Plak sayısındaki artışa bağlı olarak kalp krizi meydana gelebilir.
2.Tansiyonun yükselmesi kalbin ana pompa bölgesinin genişlemesine neden olabilir.Bu genişlemeye bağlı olarak kalp yetmezliği oluşabilmektedir.
3.Beyindeki tıkalı yada patlamış kan damarı yüksek tansiyon nedeniyle felç ihtimalini yükseltir.

Tansiyon Yüksekliğinde Beslenme Önerisi:

Potasyumdan zengin beslenin.
Sodyum yani tuz tüketiminize dikkat edin.İşlenmiş gıdaları tüketim sıklığınızı azaltın.
Alkol tüketimini azaltmaya çalışın.


LDL Kolesterol

LDL kolesterol değeriniz doktorunuz tarafından kan tahlilleriyle ölçülebilmektedir.Fazla LDL kolesterol kan damarlarında birikerek atheroskleroza sebebiyet verebilir.
LDL Kolesterol değerinizi düşürmek maksadıyla doymuş yağ tüketiminizi azaltıp doymamış yağ içeren besin kaynaklarına yönelebilirsiniz.

Trigliseritler

Pekçok kişi tarafından kolesterol kadar iyi bilinmese de kan dolaşımında yağların en yaygın formudur.Tükettiğiniz besinlerin fazlası enerji için harcanmadığında trigliserite dönüşerek depolanır.Trigliserit değerinizin idealin üzerinde yükselmesi beraberinde kalp krizi ve inme riskinizin artışıyla ilişkilendirilir.
Trigliserit değerinizi düşürmek adına ihtiyacınız kadar günlük enerji almanız,
alkol tüketimini sınırlandırmanız
balık gibi omega3 yağ asitlerinden zengin beslenmeniz gerekmektedir.

Açlık Kan Şekeri

Kan şekeri değerleriniz diyabet hastalığı teşhisi için önemlidir.Yüksek kan şekeri hem kan damarlarına zarar verir hem de LDL kolesterole bağlanır.LDL kolesterole bağlanan şeker molekülleri LDL kolesterolün daha kolay okside olmasını sağlayarak atherosklerozise ortam hazırlayabilir.Ayrıca kan şekerindeki artış plateletlerin daha yapışkan olmasını sağlayarak kalp krizi ihtimalini yükseltir.

Rafine şeker tüketiminizi azaltıp,daha tahıllı gıdalara yönelerek ve diyetisyene danışarak kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz.Doktorunuz ilaç verdiyse lütfen ihmal etmeyiniz.

Bel Çevresi

Bel çevresindeki yağ atışı abdominal yağlanma olarak karşımıza çıkmaktadır.Vücutta enflamasyonu arttıracak hormonlar üretir.
Sağlıklı beslenerek bel çevresi değerinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Kalp sağlığınız için beslenmenize dikkat ediniz.
Fiziksel aktivite durumunuzu mümkünse arttırın.
Alkol tüketiminizi azaltın.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Dyt Buket Akbulut

Kaynakça
https://www.health.harvard.edu/blog/5-numbers-linked-to-ideal-heart-health-202112162660




Diyetisyen Buket Akbulut

Merhaba, Ben Diyetisyen Buket Akbulut.Beslenme ve diyetetik bölümünü %100 İngilizce 3,62 ortalama ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamladım.Danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak onların yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyorum.Blogumda sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme,besinlerin kalorileri vb. hakkında paylaşım yapıyorum.Sağlıklı Günler Dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder