Tuz sodyum ve klordan oluşan kimyasal bileşiktir. Geçmişten günümüze tuz besinleri lezzetlendirme,antiseptik özelliğiyle uzun süreli saklama amaçlarıyla kullanılıyor.İşlenmiş gıdaların,kentleşmenin artması ve yaşam tarzlarının değişmesi sebebiyle daha fazla tuz,trans yağ,şeker tüketiliyor.Artan tuz tüketimi hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. Peki, gün içerisinde ne kadar tuz tüketmeliyiz? Özellikle hangi besinlere dikkat etmeliyiz?
Dikkat!Hastalık çanları hepimiz için çalıyor. Dünya Sağlık Örgütü günde maksimum 5 gram tuz alınmasını öneriyor.Tuz tüketimimiz ise ihtiyacımızdan iki kat fazla. Paketli ürünler,fast-food gıdalar ve turşu yüksek miktarda tuz içeriyor.Tuz tüketiminin büyük kısmını ise yemeğe sonradan eklenen miktarı oluşturuyor.Hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları,böbrek,obezite,diyabet gibi rahatsızlıklarla mücadele için siz de elinizden geleni yapın. Lütfen artık tuzlamayın, sonradan lezzetlendirmek amacıyla diğer baharatları kullanın.
5 Maddeyle Tuz Tüketimini Sınırlayın!
- Besin etiketi okuma alışkanlığı kazanın. Besin etiketi okumanın püf noktaları için tıklayınız.
- Sofrada tuzluk bulundurmayın.Bu yöntemle tuz tüketiminizi %15 azaltabileceğiniz belirtilmiştir.
- Yemekleri tuz yerine farklı baharatlarla lezzetlendirin.
- Taze sebze-meyve tüketin.
- Paketli ürünler ve fast-food tüketim sıklığınızı gözden geçirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder